Kauza údajného překupníka falešných obrazů míří k soudu. Jsem nevinný, tvrdí

Kauza Jaroslava Fröhlicha, kterého státní zástupce obžaloval z údajného prodeje falz známých výtvarníků 20. století, míří k soudu. Ostravští kriminalisté jednoho z nejznámějších překupníků uměleckých děl, jeho manželku a ještě jednoho muže obvinili loni v létě.

Žalobce má přitom pouze jeden posudek, podle kterého šlo o falza. Expertizy obžalovaného Fröhlicha ale mají jiný názor. Podle nich jsou obrazy pravé. Státní zástupce se k případu zatím nechce vyjadřovat.

Například abstraktní kompozici Františka Foltýna koupil Jaroslav Fröhlich podle svých slov na aukci v Paříži. Pravost mu potvrdil znalec z Národní galerie v Praze. „Národní galerie v té své zprávě, která je dosti obsáhlá, tvrdí, že signatura je autentická, že obraz je olej, že je to prostě typické dílo z rané tvorby Františka Foltýna,“ uvedl obžalovaný obchodník s obrazy.

I kvůli tomuto dílu byl ale Jaroslav Fröhlich více než rok ve vazbě, zjistil redaktor ČT Jiří Loučka. Znalec Petr Pavliňák, který dlouhodobě spolupracuje s policií, na rozdíl od Národní galerie v Praze označil totiž tento téměř sto let starý obraz za amatérskou až diletantskou napodobeninu originálu.

Padělatelský postup spočívá v tom, že se najde starší obraz dobový, odstraní se malba a udělá se nový nátěr, na kterém je prováděna nová malba a toto odpovídá posuzovanému obrazu.
Petr Pavliňák
znalec výtvarného umění

Petr Pavliňák trvá na svém. Foltýnův obraz, který Jaroslav Fröhlich prodal dalšímu sběrateli, je podle něj podvrh.

„Je to můj závěr, může se udělat samozřejmě revizní posudek, který bude mít jiné závěry a bude pak záležet na soudu,“ uvedl Petr Pavliňák.

Každý, kdo si koupí obraz, je vlastně jednou nohou v kriminálu, protože koupil v dobré víře obraz, má posudky, za pět let ti znalci umřou, on ho bude chtít prodat, zpeněžit a najednou bum a přijde se na to, že obraz není pravý, že je padělek a skončí na vazbě jako já.
Jaroslav Fröhlich
obžalovaný obchodník s obrazy

Policisté Fröhlichovi zabavili přes 400 obrazů . Většina z nich jsou údajně padělky. Dozorující státní zástupce se k tomu zatím nechce vyjádřit. Ve Fröhlichově domě v Chýni u Prahy policisté našli obrazy známých malířů, třeba od Emila Filly nebo Čestmíra Janoška.

Fröhlichův advokát Tomáš Kaiser možný konflikt svého klienta se zákonem odmítá. „Ani z usnesení z trestního stíhání ani z probíhajícího dokazování nevyplývá, že by si opatřil vědomě nějaký padělek. Čekal bych, že se zjistí, že pan Fröhlich vědomě prodával padělky. Tak tomu ale není,“ řekl již dříve po sdělení obvinění jeho klientovi.

Další dva podobné případy řeší ostravský krajský soud už více než tři roky. Pravomocný verdikt doposud nepadl.

Kupce s obrazy sledovali rok

Detektivové podle ČRo sledovali a odposlouchávali Fröhlicha nejméně rok, v jeho domě v Chýni ho zatkli loni v květnu. Policie má podezření, že muž prodával falešné obrazy i se znaleckými posudky, které si nechal na padělaná díla udělat. Pokud by se to prokázalo, škoda by mohla být nejméně v řádech desítek milionů korun, uvedl loni ČRo.

Fröhlich byl podle ČRo zřejmě v pozadí kontroverzní výstavy v Alšově jihočeské galerii, která v roce 2011 nabídla 125 neznámých obrazů a kreseb jedné z nejznámějších ruských malířek 20. století Natalie Gončarovové.

Policie i odborníci jsou dosud přesvědčeni, že šlo o padělky a cílem výstavy bylo tyto obrazy legalizovat, uvedl rozhlas. Kam díla po výstavě putovala a kolik z nich se podařilo prodat, policie zjišťuje.