Požár haly v Otrokovicích spolykal 100 milionů, torzo objektu půjde k zemi

Škoda po požáru průmyslového objektu v areálu Toma v Otrokovicích překročila podle předběžných odhadů 100 milionů korun. Příčina požáru známa není. Zlínská policejní mluvčí Lucie Javoříková uvedla, že vyšetřování pracuje s verzí úmyslného zapálení i s nedbalostí.

Vysoká škoda po požáru jednopodlažního objektu o půdorysu asi 15krát 30 metrů vznikla zničením strojů, materiálu a vybavení budovy. Policii vyšetřování komplikuje neutěšený stav objektu, plameny při požáru šlehaly vysoko nad střechu a uvnitř vybuchly tlakové lahve.

iReportér Vít Marek: Požár haly v Otrokovicích (zdroj: ČT24)

„Na základě zprávy statika do něj není vhodné vstupovat, do všech částí se tak policisté nedostanou,“ uvedla Javoříková. Vnitřek budovy je zavalený vrstvou sutin poté, co se zřítily střechy i části zdí. Podle statika zbytek objektu čeká demolice, žár narušil i jeho ocelovou konstrukci.

Vysoký žár tavil hasičům masky

Požár vypukl ve středu kolem 22:00. V objektu se vyráběly produkty z rostlinných a živočišných tuků. Ke zranění nedošlo. Hasiči postupně vyhlásili druhý a třetí stupeň požárního poplachu. Nasadili 17 jednotek profesionálů i dobrovolníků, celkem asi 100 hasičů.

Práci kromě výbuchů komplikoval i vysoký žár, který byl tak silný, že se v jednom momentu zasahujícím hasičům začaly tavit obličejové masky dýchací techniky. Intenzivní žár také ohrožoval část techniky a opláštění jedné ze sousedních průmyslových hal. Hasiči zabránili tomu, aby se plameny na okolní budovy rozšířily. Likvidace požáru byla hlášena ve čtvrtek kolem 15:30.