Voják, který vystřelil v baru na kolegu, půjde na rok do vězení za těžké ublížení na zdraví

Sedmadvacetiletý voják Lukáš Šoupal, který loni v říjnu v opilosti těžce postřelil svého kolegu ve Vyškově v baru, půjde na jeden rok do vězení s dohledem. Trest za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti a za ohrožení pod vlivem návykové látky mu udělil vyškovský okresní soud. Rozsudek je nepravomocný, obhajoba se na místě odvolala. Hrozil mu až čtyřletý trest.

Diskuse v opilosti o zbraních skončila těžkými zraněními průstřelem pravé strany hrudníku, zlomeninou lopatky a žebra, které Lukáš Šoupal způsobil svému kolegovi po kterém vystřelil. Soud ho za to poslal na rok do vězení a zároveň rozhodl o propadnutí zbraní, které si voják přinesl tehdy do baru. Vojenské zdravotní pojišťovně také musí zaplatit náhradu škody ve výši 140 000 korun.

Voják střílel v opilosti. Toho, co udělal, lituje

Výstřel ze zbraně vyšel v jednom z vyškovských barů loni v noci na 8. října. Poškozený voják utrpěl těžké zranění, průstřel pravé strany hrudníku, zlomeninu lopatky a žebra. Podle svědectví zraněného nejdříve seděli s Lukášem Šoupalem u baru a popíjeli pivo a další alkohol. Šoupal mu prý potají ukazoval pistoli. „Různě s ní manipuloval, mířil s ní po lidech, říkal, že teď by to ty lidi mohli koupit,“ řekl postřelený voják. Později k nim přibyli další známí a Lukáš Šoupal z domu přinesl ještě další pistoli a pušku. Vše legálně držené. „Začal s tím manipulovat, říkal, že má včeličky pro všechny tady, že je skoro jako bůh,“ dodal postřelený muž. Řekl, že na něj Lukáš Šoupal vystřelil po placení. „Viděl jsem, jak má u sebe zbraň v úrovni hrudi a jak na mě vystřelil. Křičel jsem, že nechci umřít,“ vzpomínal postřelený voják.

Podle soudního znalce měl Šoupal v té době v krvi 1,5 až 2,3 promile alkoholu. Obžalovaný voják se k činu přiznal a litoval ho. „Strašně mě to mrzí, každý den si to několikrát vyčítám,“ řekl ve své závěrečné řeči Lukáš Šoupal. V minulosti už také poslal svému kolegovi omluvný dopis.

Do hospody se zbraň nenosí

Nepodmíněný trest pro Lukáše Šoupala navrhoval žalobce Radek Hůlka, podle kterého by měl být zároveň i preventivním upozorněním pro všechny držitele zbraní. „Je potřeba dát najevo všem držitelům zbraní, že ustanovení zákona o střelných zbraních nejsou bezúčelná. A jsou tam proto, aby skutečně bylo ochráněno jak zdraví, tak život okolních obyvatel,“ řekl Radek Hůlka novinářům po vynesení rozsudku.

Spokojený s rozsudkem byl i postřelený voják. „Já to považuji za zadostiučinění. Mělo by to být poučení pro všechny ostatní držitele zbraní, že s kvérama se nechlastá. Sám jsem držitelem zbrojního průkazu a do hospody se prostě kvér nenosí,“ uvedl po vynesení rozsudku. Obhájce ani obžalovaný voják se k rozsudku nevyjádřili.