V dotační kauze hotelu Bohemia padly podmínky a pokuty. Metrostav zproštěn obžaloby

Události v regionech: Hradecký krajský soud nepravomocně potrestal za pokus o dotační podvod pět manažerů (zdroj: ČT24)

Dvouleté podmínky dostala kvůli neoprávněnému čerpání evropských peněz při rekonstrukci chrudimského hotelu Bohemia pětice obžalovaných lidí, a firmy, které obžalobě rovněž čelily, pokuty. Další tři obžalované lidi a také stavební firmu Metrostav soud obžaloby zprostil. Verdikt je nepravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal.

Podle obžaloby se při rekonstrukci hotelu Bohemia dohodli zástupci investora společnosti HOMA holding, technického zástupce investora firmy Cettus a zhotovitele, kterým byla firma Metrostav, na neoprávněném odčerpání nejméně devíti milionů korun z Regionálního operačního programu Severovýchod. Soudce nazval dění na staveništi křivárnou.

Soud však ze tří obžalovaných firem považuje za vinné pouze dvě, Metrostav obžaloby zprostil. Stejně tak zprostil tři z osmi obžalovaných lidí. Ostatních pět potrestal poměrně mírně vzhledem k tomu, že jim hrozilo až osm let vězení. Dostali dvouleté podmínky. Dvě firmy, které soud uznal vinnými, potom zaplatí 300tisícové pokuty.

Podle předsedy senátu Petra Mráky jsou tresty nízké vzhledem k nízké škodě. „Škoda, která tady hrozila, dosahovala částky 920 000 korun, proto soud zvolil mírné výchovné tresty na samé spodní hranici,“ zdůvodnil verdikt.

Trestným činem totiž byla podle soudu pouze část toho, o čem hovořila obžaloba. Konkrétně padly tresty za snahu proplatit takzvané mikropilotáže, ačkoliv dělníci na stavbě provedli pouze několik trubkových mikropilot. Soud naopak nepovažuje za trestný čin odchýlení od projektu, na které obžaloba také poukazovala. V důsledku vznikla odlišná ocelová konstrukce a byl použit levnější stavební materiál na příčky.

Předseda senátu hradeckého soudu Petr Mráka při zdůvodnění rozsudku také řekl, že se nejednalo o organizovanou skupinu a bylo nutné posuzovat podíl každého obžalovaného. 

Výsledek soudu se nelíbí státnímu zástupci Adamu Borgulovi. Odvolal se proto. „Mám zato, že soud nemohl dospět ke správným skutkovým závěrům, neboť neprovedl odposlechy, na nichž obžaloba stála,“ řekl Borgula, který provedení odposlechů opakovaně navrhoval, ale soud to zamítl kvůli údajné nadbytečnosti.

Advokátka Tereza Jelínková naopak neskrývala zlobu nad tím, co se dělo dřív. „Na počátku byl velká realizace ÚOOZ, která obrátila život vzhůru nohama všem. Nakonec máme půlku osob zproštěných,“ poukázala.

Oprava hotelu měla stát 74 milionů korun s 43milionovou dotací. Součástí projektu byla nadstavba levého křídla, stavba bowlingového a kongresového sálu či vybudování wellness zóny. Část dotace, o kterou firma požádala, však nebyla vyplacena a práce se zastavily. Firma odstoupila od smlouvy na poskytnutí dotace. Později majitel společnost i s hotelem prodal a nový vlastník v opravě nepokračoval. V Chrudimi tak dodnes zůstává staveniště.

Pozastavení evropské dotace pro hotel Bohemia souviselo s vyšetřováním zakázky na opravu hřebčína v Kladrubech, na které se rovněž podílel Metrostav. Policie letos v lednu uvedla, že vyšetřování okolností zakázky za 300 milionů korun ukončila. Obviněno bylo 18 lidí a pět firem.