Za pančování nafty dostal majitel firmy 7,5 roku, jeho zaměstnanci podmínky

V kauze pančované nafty s daňovým únikem zhruba 50 milionů korun poslal Krajský soud v Liberci Miroslava Staňka na 7,5 roku do vězení. Ostatních šest obžalovaných vyšlo od soudu s podmíněnými tresty od jednoho do tří let se zkušební dobou až na pět let. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i mnozí obžalovaní si nechali lhůtu na rozmyšlenou.

„Hlavní postavou byl obžalovaný Staněk. Vymyslel to, ostatní vykonávali, co jim bylo nařizováno v rámci pracovního výkonu. Sami od sebe žádnou aktivní činnost nevyvinuli,“ zdůvodnil rozsudek předseda senátu Petr Neumann. Zaměstnanci podle soudu neměli z trestné činnosti prospěch. Pod Staňkovým vedením přimíchávali v letech 2009 až 2011 do nafty minerální olej dovezený z ciziny a falšovali doklady.

Obžalovaným hrozilo za krácení spotřební daně a DPH až deset let vězení. Olej nakupovaly firmy Miroslav Staněk - Autoconnection a Rist v Německu a Rakousku. Fiktivně pak uváděly, že je určený k přepravě do jiné země EU, zejména do Rumunska. Řidiči měli dokonce podle obžaloby dvojí doklady, z nichž jedny byly falšované pro případnou celní kontrolu.

Na benzínky už vozili pančovanou naftu

Dovezený olej obžalovaní mísili s naftou v areálu u libereckého letiště a následně rozváželi do čerpacích stanic. Staňkova firma provozovala tři ve Smržovce, Hrádku nad Nisou a Liberci. Pančované palivo končilo i u dalších čerpacích stanic, aniž to jejich provozovatelé věděli, nebo bylo použito jako palivo v zemědělských strojích.

Rozsudek měl soud v Liberci vynést už loni v červnu. Tehdy ale senát dospěl k názoru, že případ je nutné vrátit policii k došetření a upřesnění toho, jaké množství oleje bylo skutečně přimícháno do nafty. Odvolací vrchní soud rozhodnutí zrušil, podle něj by další šetření v této fázi projednání kauzy už nic zásadního nepřineslo.