V ostravské sociální demokracii sílí hlasy pro vyloučení exhejtmana Nováka. Ten se brání

Exhejtman Novák čelí snaze o odvolání (zdroj: ČT24)

Okresní výkonný výbor (OVV) ostravské ČSSD chce prosadit zrušení členství bývalému hejtmanovi Moravskoslezského kraje a krajskému předsedovi Miroslavu Novákovi. Ten na ústředí strany navrhl, aby se museli všichni členové ostravské ČSSD znovu přeregistrovat.

Návrh na odvolání Miroslava Nováka, který je předsedou krajských sociálních demokratů, zazněl na pondělním okresním zasedání strany. Důvodem mají být „opakovaná porušení a nerespektování stanov ČSSD, opakované útoky na svou mateřskou organizaci a neplnění poslání předsedy, který by měl organizaci stmelovat,“ uvedl OVV v tiskové zprávě.

Předsedkyně ostravských sociálních demokratů Jana Vajdíková vyjádření na kameru odmítla s tím, že jde o situaci, kterou by chtěli vyřešit uvnitř strany. „Zmínila také, že požádala o schůzku předsedu sociální demokracie a zároveň premiéra Bohuslava Sobotku. Schůzka by měla podle Vajdíkové proběhnout v nejbližších dnech,“ zjistila redaktorka České televize Tereza Krumpholzová.

Miroslav Novák ve čtvrtek zaslal České televizi SMS zprávu s tím, že ani on nechce komentovat veřejně věci, které se dějí uvnitř strany. Dodal, že o návrhu na zrušení členství se musí rozhodovat na okresní konferenci. V případě, že by tam tento návrh prošel, může se Novák proti rozhodnutí odvolat ke krajské konferenci.

Nehodlám komentovat stanoviska ambiciózních bláznů.
Miroslav Novák (ČSSD)
bývalý hejtman Moravskoslezského kraje

Střet dvou křídel v ostravské ČSSD trvá delší dobu

Spory mezi dvěma křídly ostravských sociálních demokratů se prohloubily již loni. V listopadu totiž sociální demokraté nejprve odvolali tehdejšího předsedu ostravské ČSSD Lumíra Palyzu. Ústřední kontrolní komise strany ale v lednu vyhověla právě stížnosti Nováka, který okresní konferenci, na níž byl Palyza odvolán, kvůli porušení stanov zpochybnil.

Konference se tak musela opakovat v únoru, kde byl Palyza ale opět odvolán a novou předsedkyní se stala Jana Vajdíková.

Spory v ostravské ČSSD (zdroj: ČT24)

Delegáti okresní konference dokonce schválili i návrh na odvolání krajského předsedy Nováka z funkce, kterým se měla zabývat krajská konference, na jejím jednání ale tento návrh nakonec nezazněl.