V Mitasu skončila stávková pohotovost. Odboráři podepsali s vedením kolektivní smlouvu

Odboráři pražského a zlínského závodu gumárenské společnosti Mitas s vedením firmy podepsali novou kolektivní smlouvu do konce roku 2019. Na znění smlouvy se odboráři s vedením definitivně domluvili minulý týden. Podařilo se jim vyjednat zvýšení mezd. V obou závodech zároveň podpisem smlouvy skončila stávková pohotovost.

V gumárenské společnosti Mitas skončila stávková pohotovost, která trvala od 10. března. Odboráři s vedením společnosti podepsali kolektivní smlouvu, jež jim zaručuje zvýšení platů podle jejich představ.

Odboráři dosáhli toho, čeho chtěli

Průměrná mzda by se měla podle předsedy odborářů zlínského závodu Vladislava Jandáska ve zlínském závodu zvýšit o čtyřiadvacet procent. Odpovídat by to mělo požadavkům odborářů, kteří již dříve uvedli, že by se hrubá mzda měla navýšit o asi pět tisíc korun měsíčně. „Dosáhli jsme toho, co jsme chtěli. Postup byl tedy zvolen správně,“ řekl Vladislav Jandásek. Vyhrocená situace v závodu podle něj zlepšila i komunikaci uvnitř firmy.

„Nové kolektivní smlouvy obsahují tříletý plán, který povede k zachování konkurenceschopnosti a zároveň posouvá Mitas mezi nejlepší zaměstnavatele v Praze i ve Zlínském kraji,“ uvedl vedoucí oddělení lidských zdrojů Mitasu Ralph Kellenberger.

Mzdy by se měly zvýšit postupně ve třech krocích, a to od 1. září, od 1. ledna 2018 a od 1. července 2018, v posledním kroku půjde podle Vladislava Jandáska o výrazné zvýšení. Na začátku dubna firma zvýšila mzdy zpětně od ledna, podle odborářů ale nedostatečně. Ve Zlíně kvůli tomu odboráři dokonce dvě hodiny stávkovali.

Mitas se dostane na úroveň nejlepších zaměstnavatelů v regionu

Hrubá mzda v pražském podniku je podle odborářů průměrně 26 000 korun, ve Zlíně o 1000 korun vyšší. Podle Vladislava Jandáska ale většina zaměstnanců firmy dostává ve Zlíně 12 000 až 15 000 korun čistého, a to v trojsměnném provozu. Předseda odborářů pražského závodu Karel Křivánek řekl, že budou mzdy také závislé na inflaci, produktivitě práce nebo průměrné mzdě v regionu.

Podle údajů Českého statistického úřadu byla na konci loňského roku v ČR průměrná hrubá mzda 29 320 korun. Ve Zlínském kraji to bylo 26 131 korun, v Praze 36 584 korun. Zlínský závod Mitasu stejně jako jiné podniky v regionu narážel na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců. Po navýšení mzdy by se podle Jandáska měla situace změnit. „Dostaneme se na úroveň nejlepších zaměstnavatelů v regionu,“ potvrdil Vladislav Jandásek.

Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik. Loni firmu koupila švédská skupina Trelleborg. Ve svých výrobních závodech v ČR, Srbsku a v USA firma vyrábí také průmyslové pneumatiky a pneumatiky pro motocykly. Mitasu předloni klesl zisk o 14 procent na 952,7 milionu korun. Tržby klesly o osm procent na 8,05 miliardy korun.