Středočeský kraj dostal tři miliardy na nové silnice: Dostaví se Vestecká spojka i obchvat Jesenice

Středočeský kraj dostal ze Státního fondu dopravní infrastruktury více než tři miliardy na dopravní stavby k budoucí dálnici D3. Kraj za ně postaví tak zvanou Vesteckou spojku nebo obchvaty Jesenice a Jílového u Prahy. Hejtmanství navíc plánuje postavit další tři dopravní stavby ze svého rozpočtu.

„Je to pro nás obrovský úspěch, neboť tímto rozhodnutím vlády dostáváme příležitost investorsky zajistit dopravně významné stavby, které napomohou urychlit přípravu a realizaci dálnice D3 ve Středočeském kraji a zároveň odlehčit extrémně zatížené silnici I/3 a komunikacím navazujícím na pražskou aglomeraci,“ reagovala středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Necelé dvě miliardy korun bude stát vybudování druhé etapy Vestecké spojky, která umožní propojení jižní části pražského regionu a navazujících částí Středočeského kraje na dálnici D1. Téměř jednu miliardu korun pak spolkne výstavba mimoúrovňové křižovatky s dálnicí D1 exit 4.

Obchvatu se dočkají lidé v Jesenici, tam už kraj zahájil pro první etapu přípravy projektové dokumentace. „Na vytyčeném území se dokončuje i geologický průzkum a probíhá zaměřování trasy,“ doplnil krajský radní pro oblast dopravy František Petrtýl (ANO). Stavba obchvatu o délce zhruba jeden kilometr by podle předpokladů měla začít v srpnu příštího roku.

Hejtmanství plánuje, že ze svého rozpočtu zaplatí další tři dopravní stavby, a to druhou etapu obchvatu Jesenice, vybudování okružní křižovatky Týnec nad Sázavou i přeložky silnice ke sjezdu z D3 u Hostěradic a vybudování obchvatu Netvořice.

Na území středních Čech je stavba D3 rozdělena do pěti staveb o celkové délce 58,4 kilometru, z toho 6,9 kilometru povede celkem sedmi tunely. Náklady se odhadují na 37,9 miliardy korun bez DPH. Práce mají začít v roce 2024 a uvedení do provozu plánuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v roce 2028.