Náměstek Dolínek podepsal v Číně memorandum s Šanghají

Praha uzavřela partnerství s čínským velkoměstem Šanghají. Dohodu, kterou už dříve schválilo zastupitelstvo, podepsal během návštěvy prezidenta Zemana v Číně náměstek pražské primátorky Petr Dolínek. Podpisu byla přítomna i česká hlava státu a šanghajský primátor Jing Jung. Kromě toho uzavřeli memoranda i nemocnice Na Bulovce a pražští záchranáři.

Dohoda o navázání partnerství mezi Prahou a Šanghají navazuje na spolupráci mezi Prahou a Pekingem, která byla uzavřena loni. „Memorandum zmiňuje především spolupráci v oblasti kultury, ale také například v oblasti ekonomiky, což je velmi důležité nejen pro Prahu jako město, ale především pro podnikatele,“ zdůrazňoval Dolínek a dodal: „Šanghaj je ekonomické srdce Číny, proto jsme usilovali o to, abychom měli i s Šanghají takové partnerství.“

Navázání spolupráce s Pekingem v minulosti vyvolalo kontroverzi. Dohoda totiž zmiňuje ve svém textu uznání jednotné Číny, což kritizovali nejen opoziční zastupitelé českého hlavního města. Partnerství se Šanghají Praha odsouhlasila na konci dubna a tuto pasáž neobsahuje.

Další dvě z uzavřených dohod se pak týkají zdravotnictví. Memorandum o spolupráci Nemocnice Na Bulovce s Huashan University Hospital podepsala ředitelka české nemocnice Andrea Vrbovská. Zástupci pražské záchranné služby, nemocnice Žuej-ťin a společnosti Home Credit China potom stvrdili memorandum o spolupráci v oblasti letecké ambulance. 

Šlechtová: Číňané chtějí zchátralé budovy předělat na hotely

Čínské firmy mají zájem o koupi zchátralých budov v Praze, ze kterých by vybudovaly hotely. Po středečním semináři o turismu to novinářům řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. 

V českém hlavním městě je podle ní několik objektů, ve kterých byly v minulosti banky nebo hotely a o které mají Číňané zájem. Nemovitosti jsou podle Šlechtové v současné době většinou v soukromém vlastnictví.

Proto by ministryně chtěla, aby její ministerstvo pomohlo jako prostředník při jednáních mezi oběma stranami. „Pokud Čína odkoupí některé naše hotely, tak samozřejmě i pro čínský turistický ruch v České republice to bude velkou výhodou, protože Číňané jsou zvyklí mít své vlastní řetězce a odmítají jezdit do jiných řetězců, než na které jsou zvyklí,“ dodala Šlechtová.