Přišel jsem dekontaminovat peníze, tvrdil falešný policista na poště u Hodonína. Odnesl si desítky tisíc

Kuriózní krádež peněz řeší policisté na Hodonínsku. Falešný policista si z pošty v Ježově odnesl několik desítek tisíc korun. Předem na pobočku zavolal a ohlásil, že přijede dekontaminovat peníze po údajném chemickém útoku. Oblečen byl do bílé kombinézy s respirátorem. Policii se proto pachatele nedaří identifikovat a žádá o pomoc.

V pondělí odpoledne zavolal na poštu v Ježově muž, který tvrdil, že je policista. Sdělil, že za chvíli na poštu přijede zaměstnanec policie v pracovním obleku, který bude provádět dezinfekci kontaminovaných bankovek po chemickém útoku.

Asi po pěti minutách skutečně na zadní dvůr pošty přijel osobní vůz. Vystoupil z něj muž oblečený do jednorázové bílé kombinézy bez označení s kapucí přes hlavu. Na obličeji měl respirátor, na očích tmavé sluneční brýle a na rukou gumové rukavice. Přinesl si i půllitrový rozprašovač.

Vedoucí pobočky muže pustila dovnitř. „Tam jí česky hovořící muž řekl, že došlo k chemickému útoku a jsou infikovány peníze. Jeho úkolem má být veškeré peníze na poště dezinfikovat,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Opláchněte mince

Požádal proto o vyskládání všech bankovek, které na poště mají. Následně je rozložil na stůl a začal na ně stříkat z rozprašovače. Poté je naskládal do své přinesené plastové krabičky. Pak pracovnici pošty požádal, aby vzala veškeré kovové peníze a propláchla je v umyvadle s vodou ve vedlejší místnosti s tím, že je později také dezinfikuje.

„Zatímco v umyvadle propírala kovové mince, muž z pošty i se všemi bankovkami v řádech desítek tisíc korun odešel,“ prozradil pointu Zámečník. Policisté nyní po pachateli kuriózní krádeže peněz pátrají. Jeho identifikace je však problematická vzhledem k tomu, že byl celý i s obličejem zahalený.

Policie žádnou dekontaminaci bankovek ani obdobné služby neprovádí. „Buďte před podobným jednáním velmi obezřetní a nenechejte se napálit,“ vzkázal mluvčí.

  • Policie žádá všechny, kteří v pondělí mezi 14:00 a 15:00 viděli v Ježově nebo v blízkém okolí muže oblečeného do bílé ochranné kombinézy s respirátorem na ústech a slunečními brýlemi na očích pohybujícího se ve stříbrném osobním vozidle, nebo že se někde do kombinézy oblékal či z ní svlékal, aby se ozvali kyjovským policistům na telefonu 974 633 500 nebo na linku 158.