V Ostravě si lidé mohli zkusit, jaké to je být autobusákem

V Ostravě si mohli zájemci vyzkoušet práci řidičů nanečisto (zdroj: ČT24)

Zkuste si práci řidiče, vyzval v sobotu ostravský dopravní podnik každého, kdo by měl o toto zaměstnání zájem. Náborovou akcí se snaží vyřešit nedostatek řidičů městské hromadné dopravy.

Akce se konala v areálu vozovny trolejbusů na Sokolovské třídě. Jízdu autobusem si mohl vyzkoušet každý, kdo měl požadovaný řidičský průkaz. Popasovat se zájemci museli pod dohledem instruktorů například s manuální převodovkou, přestože většina autobusů v Ostravě má automatickou. Vyzkoušet si mohli také trenažér.

Tamnímu dopravnímu podniku chybí zhruba padesátka řidičů. Firma v minulosti sháněla šoféry například mezi propuštěnými horníky z OKD. Zájem byl ale minimální. Průměrná mzda v ostravském podniku dosahuje 24 a půl tisíce korun, k nim nyní zaměstnavatel slibuje ještě náborový bonus ve výši 15 tisíc.

Každý uchazeč o práci ale musí projít náročným přijímacím procesem. „Probíhá osobní pohovor s vedoucím střediska a poté psychotesty a lékařské prohlídky,“ přiblížila zkoušky vedoucí personálního oddělení ostravského podniku Veronika Seidlerová. Testy v Ostravě neprojde více než padesát procent uchazečů, ve srovnání s dalšími dopravními podniky je toto číslo ale v průměru.