Školy kolem Prahy praskají ve švech. Ani přístavby neudělaly místo pro všechny děti

Události v regionech: V okolí Prahy nejsou místa ve školách (zdroj: ČT24)

Stěhování z Prahy na periferii ve velkém způsobilo, že mnoho rodin s šestiletými dětmi u zápisu narazilo. Je jich příliš mnoho a školy v obcích v blízkosti Prahy na ně nejsou připravené. Některé radnice nechaly narychlo postavit přístavby, jinde vznikají zcela nové školy. Desítky dětí přesto zatím nevědí, kam se 4. září podějí.

Podle analýzy Středočeského kraje se za posledních deset let populace v sousedství Prahy zvýšila až o 40 procent a do roku 2025 se očekává dalších 30 procent. Zatímco však nové domy utěšeně rostou, se školami je to horší. Ve Vyžlovce, což je obec kousek od Říčan u státní silnice číslo 2, po letošních zápisech „přebývají“ asi dvě desítky dětí, které se již nevejdou do spádové školy v Kostelci nad Černými Lesy.

Místo pro ně nakonec bude. Radnice nechala přímo ve Vyžlovce udělat přístavbu k budově úřadu, kam se nadcházející prvňáčci vejdou. Starosta Jan Pelikán však přiznal, že je skeptický k dalšímu vývoji. „Čekám, že se problémy budou do budoucna jedině zvyšovat,“ podotkl.

Nad strachem, že se to nestihne, přesto ve Vyžlovce převládá úleva. Někteří rodiče donedávna netušili, kam budou jejich děti chodit. Plné jsou školy v širokém okolí. „Nejdříve jsme si říkali, že si vybereme školu, a pak jsme se postupně dostali do situace, že nebylo na výběr – spíše abychom se vlastně někam dostali,“ popsala matka jednoho z budoucích školáků Tereza Záleská.

Ani nová malotřídka ve Vyžlovce však nezbavila problémů školu v Kostelci nad Černými Lesy, kde kapacita školy stále neodpovídá počtu dětí. Vzniká proto provizorní druhá školní budova z kontejnerů. Podle ředitelky kostelecké základní školy Lenky Rosensteinové by měla být hotová v polovině srpna. Do hlavní budovy školy se při zápisu nevešlo 30 dětí.

Kontejnerová přístavba stojí již sedm let i v Mukařově, kde je ale opět plno stejně jako v mnoha dalších obcích. Starostové z okolí Prahy se přitom zlobí na sebe navzájem a obviňují se, že své vlastní problémy přehazují na sousedy. „Doufám, že se i jiné obce začnou o své děti trochu víc starat než jenom, že je budou vozit k nám,“ řekl kostelecký starosta Jiří Kahoun.

I přes snahu alespoň části obcí a měst v blízkosti Prahy zvětšit kapacitu svých škol, mnoho dětí stále neví, kam bude od září chodit. Například v Květnici u Prahy je třicet dětí, které nemají žádnou spádovou školu. Musí pak dojíždět desítky kilometrů. Květnice se sice zapojila do projektu svazkové školy, která by měla vzniknout v Úvalech, ale první děti přijme nejdříve za dva roky.