Spory o vodu ve Zlíně zastupitelstvo nevyřešilo. Musí počkat na rozhodnutí soudu

Zlín musí v otázce vodárenství počkat na pravomocné soudní rozhodnutí. Takový je závěr právní analýzy, kterou vedení města představilo na dnešním jednání zastupitelstva. Ohledně vody se na Zlínsku vedou léta soudní spory. Terčem kritiky je provozování vodáren a také vysoká cena za kubík. Ta je nejvyšší v celém kraji.

Voda byla prvním a hlavní tématem jednání zlínských zastupitelů. Debata o vodě byla místy velmi emotivní a trvala prakticky celé dopoledne. „Dělejte všechno pro to, aby se vrátila. A jde to! My tu vodu chceme zpátky. A to je všechno, co jsem vám chtěla říct,“ promlouvala k zastupitelům iniciátorka dopisu nespokojených obyvatel Ivana Bogarová.

Krajské město je se 47 procenty největším akcionářem Vodovodů a kanalizací Zlín. Rozhodnutí jejich valné hromady před 13 lety mělo ale zásadní důsledky. Prodej části podniku a zavedení takzvaného provozního modelu. Podle něj se o infrastrukturu starají Vodovody a kanalizace, ale provozuje ji na 30 let společnost Moravská vodárenská.

Díky této spolupráci se daří obnovovat vodárenskou infrastrukturu a poskytovat služby v té nejvyšší kvalitě. Moravská vodárenská vložila od roku 2004 do obnovy a rozvoje vodárenské infrastruktury více než dvě miliardy
Martin Bernard
generální ředitel, Moravská vodárenská, a. s.

Podle kritiků tečou zisky do zahraničí

Podle kritiků ale zisky tečou do zahraničí a Zlín nemůže čerpat dotace. „Téměř jednu miliardu korun díky politikům města Zlína zaplatili občané Zlína navíc oproti tomu, co bylo potřeba,“ řekl spoluzakladatel Aliance Vodu Zlínu Pavel Sekula.

Vedení města na zasedání zastupitelstva zveřejnilo čerstvou právní analýzu. Podle ní Vrchní soud sice vloni rozhodl, že osudná valná hromada byla neplatná. To ale neznamená, že neplatí uzavřené smlouvy. O nich teprve bude rozhodovat okresní soud ve Zlíně. „Až v návaznosti na toto rozhodnutí v tomto řízení bude případně možné činit další kroky vůči společnosti Moravská vodárenská,“ vysvětlil právník města Jakub Jeřábek.

Příští rok bude voda ve Zlíně levnější o korunu

Soudní spor může trvat měsíce i roky, vedení města se proto chce podle primátora Miroslava Adámka (STAN) snažit o vylepšení podmínek. Nedávno město oznámilo, že se s Vak Zlín a MOVO dohodlo na tom, že cena vody se příští rok sníží o korunu na 85,71 koruny za metr krychlový. „Chceme se bavit s ostatními akcionáři i o systému, jak dál zajistit vodu, jak se budeme chovat za deset, dvacet let,“ řekl Miroslav Adámek.

Situací ve Vak, zejména provozním modelem, se zabývala na základě dvanácti trestních oznámení také policie. Případ ale odložila s tím, že ke spáchání žádného trestného činu nedošlo.