Vědci zrekonstruovali tvář šamanky z doby lovců mamutů

Podívat se do očí ženě, která žila před téměř třiceti tisíci lety, umožní svým návštěvníkům Moravské zemské muzeum. Obličej šamanky z Dolních Věstonic zrekonstruovala podle nalezené lebky antropoložka Eva Vaníčková spolu se sochařem Ondřejem Bílkem. Je to už jejich třetí projekt.

Od pátku mohou návštěvníci brněnského pavilonu Anthropos pohlédnout do tváře takzvané šamanky z Dolních Věstonic. Žila v době lovců mamutů, tedy asi před 30 000 lety. Na pravděpodobné podobě ženy pracovala Eva Vaníčková se sochařem Ondřejem Bílkem.

„Samotné rekonstrukci předcházelo dlouhodobé studium lebky, nejenom rozměrů a její morfologie, ale i pátrání po tom, co se s lebkou dělo od jejího vyzvednutí do současnosti,“ popsala rekonstrukci tváře šamanky Eva Vaníčková.

Pohřbenou ženu našel v roce 1949 v Dolních Věstonicích archeolog Bohuslav Klíma asi 20 metrů od místa, kde byla dříve nalezena Věstonická venuše. Kosterní pozůstatky šamanky jsou součástí sbírek Moravského zemského muzea a patří mezi jedny z nejcennějších. Odborníci ji slepovali ze tří stovek zlomků. Některé z nich byly zřejmě slepeny chybně, což moderní metody odstranily. Kostra byla překryta kostmi z mamuta.

Rekonstrukce tváře šamanky trvala přes rok (zdroj: ČT24)

K roli šamanky mohlo ženu předurčit zranění obličeje

„Šamanka měla v dětských letech zranění obličeje, což mělo vliv na její vzhled,“ popsala detail tváře Eva Vaníčková. Levá polovina jejího obličeje je menší než pravá. Se zraněním historické postavy se museli odborníci vyrovnat. Svou práci proto konzultovali i se stomatology. Zranění podle expertů mohlo ženu předurčit k významné roli ve spirituální sféře v rámci šamanistického pojetí světa.

Podle stomatologa Jiřího Ramby žena zřejmě mezi devátým a dvanáctým rokem života měla úraz a spadla na bradu z pravé strany. Následkem byla poúrazová růstová asymetrie obličeje.

„Žena se dožila více než 40 let, v tehdejší populaci tak patřila k nejstarším,“ dodala o ženě antropoložka Eva Vaníčková z Moravského zemského muzea.

Stejný tým zrekonstruoval i podobu princezny z Býčí skály a neandrtálce

Busta bude od pátku ve vitríně pavilonu Anthropos. Tam je od loňska i socha neandrtálce, na které pracoval stejný tým. Vědci zrekonstruovali i podobu takzvané princezny z Býčí skály, ze které se zachovala jen lebka. Šamanka tak bude třetím vymodelovaným člověkem z doby dávno minulé. Její model je ze silikonu s reálnými vlasy a skleněnýma očima. Odborníci na modelu pracovali zhruba rok.

Rozhovor s vědci o rekonstrukci tváře šamanky (zdroj: ČT24)