Aukce o pozemky pod slavnými frenštátskými můstky nemá vítěze. Nabídku nikdo nepředložil

Zaniknou skokanské můstky? (zdroj: ČT24)

Ve středu se rozhodovalo o dalším osudu známého skokanského areálu ve Frenštátu pod Radhoštěm. Dražbu pozemků pod můstky pořádal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, který již lokalitu nechce mít ve svém vlastnictví. Ačkoliv původně mělo v plánu pozemky koupit město, jeho zastupitelé nakonec rozhodli o tom, že se aukce nezúčastní. Do soutěže se nakonec nezapojil žádný subjekt.

Podle redaktorky Martiny Koziolové dnes ve 13 hodin skončilo odevzdávání aukčních nabídek obálkovou formou. Vyvolávací cena pozemků pod areálem činila 2,25 milionů korun.

Tělovýchovná jednota z Frenštátu pod Radhoštěm má areál pronajatý do roku 2021. „Nemá ale dost peněz na jejich nákup,“ zjistila Martina Koziolová. V České republice je sport podhodnocený, jsou to pro nás velké peníze, potvrdil Roman Klíma, předseda T. J. Frenštát pod Radhoštěm.

Úřad pozemky nepotřebuje pro svou činnost, proto je nabídl všem ostatním organizačním složkám státu. Pro stát se tedy jedná o pozemky nepotřebné a státem nevyužité.
Radek Ležatka
mluvčí, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Skokani dosud za využívání areálu platí nájemné ve výši 20 000 korun ročně. Vzhledem k tomu, že se do středeční aukce nikdo nezapojil, mělo by tomu tak být i nadále. Tělovýchovná jednota se ale stále obává toho, že případný nový vlastník, který by mohl areál od státu v budoucnu odkoupit, může žádat velký nájem a můstky by se proto musely uzavřít. „Nebo bude chtít odstranit stavbu,“ uvedl již dříve její předseda.

S můstky ve Frenštátu pod Radhoštěm je nedílně spojeno jméno olympijského vítěze a mistra světa Jiřího Rašky. Právě jeho sportovní úspěchy spojily Beskydy se skoky na lyžích. Zdejší areál je v rámci letní přípravy sportovců v České republice nezastupitelný.

„V areálu máme čtyři můstky, mohou tady skákat i děti a skáče tady i reprezentace. Je to jeden z mála komplexních areálů v České republice,“ dodal Klíma, podle něhož leží na části povrchů pod můstky speciální hmota v ceně milionů korun, která dovoluje trénovat skoky i v létě.

Obava o prodej pozemků pod můstky (zdroj: ČT24)