Česká justice chybovala v případu Kosovana odsouzeného za vraždu kvůli krevní mstě

Česká justice podle Nejvyššího soudu udělala chybu v případu kosovského občana Shukri Hotiho. Ten byl v České republice odsouzen na 12 let za vraždu krajana kvůli krevní mstě. Městský soud v Praze ale v rozporu se zákonem neposlal obhájci rozsudek, a ten tak nemohl požádat o opakované projednání případu.

Shukri Hoti z Kosova zastřelil před osmnácti lety v Praze krajana kvůli krevní mstě. Odsouzen byl na dvanáct let, ale do vězení nenastoupil a skrýval se v zahraničí. Teprve v roce 2015 byl muž vydán do České republiky.

Městský soud v Praze ale po vydání Hotiho udělal podle soudců Nejvyššího soudu chybu a v rozporu se zákonem neposlal obhájci rozsudek.

Výjimečná chyba pražského soudu

„Stížnost pro porušení zákona, tak jak byla dnes projednána konkrétně v tomto případě, tak je ojedinělým případem. Soudci samozřejmě dodržují trestní řád a pravidelně doručují rozhodnutí ať už obviněnému, nebo obhájci. Jednalo se o opravdu výjimečný případ a výjimečné pochybení na straně české justice,“ řekl Aleš Pavel, ředitel kanceláře předsedy Nejvyššího soudu.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu tak otevírá možnost nového vyšetřování dvacet let starého případu. Městský soud v Praze totiž musí rozsudek obhájci doručit a ten má možnost požádat o znovuotevření celého sporu.

Vyřizování účtů mezi klany

Hotiho obětí se stal v srpnu 1997 na křižovatce ulic Králodvorské a Rybné v Praze 1 Hilmi Xaja, majitel pražské pizzerie San Remo. Šlo o vyřizování účtů mezi znesvářenými rodinnými klany Hoti a Xaja, které provázela řada vražd nejen v Česku, ale také v Kosovu, Německu a Švýcarsku.

V květnu 1998 se obě rodiny v Kosovu slavnostně smířily. Ceremoniálu smíření krevní msty se tehdy zúčastnilo na pět stovek lidí.