Rozmary počasí zpožďují opravu rozbitých silnic po zimě

Události ČT: Opravy silnic po zimě se zpožďují (zdroj: ČT24)

Opravy silnic poškozených po zimě váznou, třeba silničáři na Pardubicku hlásí až měsíční zpoždění. Na vině je sněžení až do konce dubna a kvůli častým přeháňkám silnice nevyschnou. To komplikuje jakoukoli práci s novým asfaltem.

„Vloni touto dobou jsme měli již za cca 3 miliony korun hotové opravy. Letos nebylo možno ještě ani začít,“ popisuje provozní náměstek správy a údržby silnic Pardubického kraje Marian Cvrkal. Kvůli ranním teplotám těsně nad nulou na různých místech silničáři odkládají pokládku nového asfaltu, začít mohou třeba až krátce před polednem, když se teplota vyšplhá výš. Aby mohli silničáři položit nový asfalt, potřebují minimální teplotu pět stupňů Celsia.

Zima poničila silnice nejvíc za posledních pět let, výtluky se vytvořily hlavně na starém asfaltovém povrchu. Pardubičtí silničáři budou muset v příštích měsících pracovat přesčas. Jen oprava nejponičenějších silnic bude stát půl miliardy. „Využíváme každého dne a každého příznivého počasí tak, abychom to dohnali,“ ujišťuje Cvrkal.

Opravy se kvůli rozmarům počasí pozdržely také na Karlovarsku, problémy mělo i Ředitelství silnic a dálnic. Sníh a mráz komplikovaly rekonstrukci dálnice D1, tam ale stavbaři zpoždění prací nepředpokládají.