Na Šumavu novým vlakem. Soukromý dopravce na jihu Čech je levnější než ČD

Jihočeské tratě bude brázdit GW Train Regio (zdroj: ČT24)

Po trase mezi Českými Budějovicemi a Novým Údolím budou od prosince jezdit bezbariérové vlaky společnosti GW Train Regio s wi-fi připojením k internetu. Cestující zaplatí přibližně o čtvrtinu nižší cenu oproti současným 139 korunám.

„Předpokládáme, že cenová hladina bude někde na úrovni in 25 Českých drah. To znamená, že například lístek z Českých Budějovic do Českého Krumlova bude stát kolem 40 korun,“ řekl generální ředitel společnosti Robert Krigar. V současnosti cestující za tento spoj zaplatí bez slevy 52 Kč.

Vlak GW Train Regio
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

GW Train Regio bude obsluhovat trasu na základě vítězství v tendru. Soutěž, která zahrnovala obslužnost železničních tratí České Budějovice – Černý Kříž, Číčenice – Nové Údolí a Strakonice–Volary, trvala téměř tři roky. Prodloužilo ji odvolání neúspěšných uchazečů k antimonopolnímu úřadu.

ČD obnovily přímý spoj z Prahy do Nového Údolí

Zakázka na obslužnost těchto železničních tratí stála více než dvě miliardy korun. Antimonopolní úřad loni v lednu uvedl, že Jihočeský kraj při výběru postupoval správně, a tím potvrdil vítězství GW Train Regio. Společnost tak bude vozit cestující mezi Českými Budějovicemi a Novým Údolím minimálně následujících 15 let. Kraj díky tomu ušetří přes 450 milionů korun.

Vlak GW Train Regio
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Do Nového Údolí se nyní nově dostanou lidé i z Prahy. České dráhy (ČD) totiž po sedmi letech obnovily provoz přímého spoje. Expresní vlak František Seidel zajistí spojení do turisticky atraktivní části Šumavy a navazující autobusové spojení do Pasova v Bavorsku. Spoje Praha – České Budějovice patří k vyhledávaným i mezi cykloturisty, ČD proto zařadí do vybraných vlaků vůz pro uložení jízdních kol.