Podnikání za ostnatým drátem. Výrobní hala vyroste přímo uprostřed odolovské věznice

V odolovské věznici vyroste výrobní hala (zdroj: ČT24)

O práci lidí, kteří si odpykávají trest ve věznici v Odolově, se do nápravného zařízení přijeli ucházet na speciální workshop zástupci 15 firem. Přestože věznice se 76 procenty pracujících vězňů vysoko převyšuje republikový průměr, vedení připravuje stavbu nové výrobní haly přímo v areálu, aby dostali možnost pracovat i zbývající odsouzení.

„Největším přínosem ale bude to, že jde o výrobní halu uvnitř věznice a budou sem moct chodit pracovat odsouzení, kteří nemají udělen volný pohyb mimo ni,“ přiblížil vedoucí oddělení zaměstnávání vězněných osob Jan Brož.

Nový výrobní prostor přímo v odolovském areálu by měl být hotov ještě do konce letošního roku. Ani tak ale nebude možné uspokojit potpávku všech zaměstnavatelů, kteří o práci odsouzených lidí projevili zájem. Věznice má totiž kapacitu zhruba na polovinu z nich.

Nejenže vás to vytáhne z každodenního stereotypu, ale také si přivyděláte a část výdělku jde třeba na splácení dluhu. Takže to pomůže i do budoucna.
Lukáš Bláha
odsouzený v Odolově

Ve věznici v Odolově přebývá 390 odsouzených lidí a k začátku letošního května jich zde pracovaly necelé tři stovky, což je výrazná většina. Přitom republikový průměr představuje 47 procent pracujících vězňů. Vedení věznice by ale rádo zaměstnalo všechny, kterým to zdraví dovolí.

„Odsouzení jsou u nás motivováni především tím, že když si chtějí žádat o podmínečné propuštění, potřebují k tomu také pracovní zařazení,“ dodává místní psycholožka Gabriela Šafářová.