Hladina Labe je ideální. Z Děčína mohly vyplout obří zásobníky

Ideální podmínky pro lodě na Labi (zdroj: ČT24)

Labe je nejlíp splavné za poslední tři roky. Jen z Děčína letos vypravili už šest mimořádně velkých nákladů, které nemůžou jet jinak než po vodě. Další dva se v přístavišti připravovaly o víkendu a směrem do Hamburku se vydaly v pondělí.

Největší chladicí zásobníky na světě, které se vyrábějí v Děčíně, se ke svým zákazníkům jinak než po vodě nedostanou. Váží 260 tun a jsou dlouhé jako polovina fotbalového hřiště. Jejich průměr odpovídá tubusu metra.

„Ideální je, když je v Ústí vodní stav kolem dvou a půl metru,“ říká kapitán lodě Josef Češpiva.

Během posledních tří let ale byla hladina tak vysoko jenom pár měsíců. Například předloni kapitán Češpiva nevyjel na řeku skoro tři čtvrtě roku.

Podle rejdařů bude kritický srpen. Předpověď počasí sledují i půl roku dopředu. Stejně jako výrobci obřích zásobníků. Jinou možnost, než dopravit je k zákazníkům po vodě, totiž nemají.

Vizualizace Ředitelství vodních cest
Zdroj: ČT24

„Situaci by vyřešila opatření, která prodlouží plavební sezonu,“ nastiňuje Zdeněk Machala ze společnosti Chart Ferox vyrábějící chladicí zásobníky.

K prodloužení plavební sezony by měly pomoct jezy na Labi, o kterých se mluví už přes deset let. Ekologové proti nim od počátku protestují, ministr dopravy ale loni slíbil, že alespoň jeden jez v Děčíně bude, a to do osmi let. Zatím se ale řeší jeho vliv na životní prostředí.