Bydlení za všechny peníze v Brně. Studená voda, vlhko, štěnice

V Brněnském nájemním domě v ulici Markéty Kuncové graduje spor některých tamních obyvatel a majitelů domu. Nájemníci si stěžují na neúnosné podmínky a bydlení za moc peněz. Majitelé naopak rozdávají výpovědi z nájmu. Na stranu nájemníků se ve sporu postavily občanské iniciativy, město zvažuje koupi domu.

V jediném neopraveném domě v ulici Markéty Kuncové žije kolem pětatřiceti rodin. Z toho přes sto dětí. Jeden z bojovníků za lepší podmínky nájemníků, Julius Kala, ukazuje studené topení, vlhký záchod i nevítané spolubydlící. „My tomu říkáme rus. Prostě štěnice,“ ukazuje mrtvého brouka Julius Kala.

Za dvoupokojový byt bez kuchyně platí Julius Kala, podobně jako ostatní nájemníci, přes šest tisíc korun. Další čtyři tisíce jdou na zálohy na energie a vodu. „Platí mi to sociální odbor, protože jsem na úřadu práce. Když jsem pracovala, tak to bylo půl na půl,“ říká další nájemnice Zdeňka Holcmanová.

Nájemníci o bydlení můžou přijít úplně

Místo lepších podmínek brzy možná někteří nájemníci o bydlení přijdou úplně. Podle majitelů domu, totiž část z nich neplatí nájem a načerno spotřebovává energie.

Pan Julius Kala a další čtyři nájemníci neplatí za nájem ani platit nehodlají. Tito lidé naopak permanentně spotřebovávají elektrickou energii, vodu a ostatní služby. Svým jednání naplňují skutkovou podstatu trestného činu.
Monika Hrdinová
jednatelka společnosti R.Hero property s.r.o.

Na stranu nájemníků se ve sporu postavily občanské iniciativy a za lepší podmínky k bydlení chtějí bojovat i u soudu. „Oni zkrátka nemají kam jít. Kdyby někdo z nich měl kam jít, tak okamžitě odchází,“ řekl Jan Milota z IQ Roma servis. Podle vyjádření, které majitelé domu zaslali České televizi, ale většina nájemníků platí nájem a jsou s bydlením spokojení.

Alternativu za často předražené a přitom nevyhovující bydlení v současnosti  nemůže sociálně slabým nabídnout ani město Brno. „Je v nějakém procesu přemýšlení nad tím, zda tento dům neodkoupit. Ta situace je velmi závažná. Ten dům je symbolem toho nejtvrdšího boje s chudobou v Brně,“ řekl předseda Výboru pro národnostní menšiny Magistrátu města Brna Martin Freund (Žít Brno). Vedení města také jedná o tom, že by každý rok vyčlenilo desítky městských bytů jako krizové a sociální bydlení. Prvním rodinám už byty přidělilo.

Majitelé dům prodat nechtějí

Majitele domu ale město s žádnou nabídkou prý dosud nekontaktovalo. Dům, který postupně chtějí rekonstruovat, podle aktuálního vyjádření prodávat ani nechtějí.

V Brně bydlí podle údajů magistrátu v nevyhovujících podmínkách přes čtyři stovky lidí. Často v ubytovnách, kterých je ve městě kolem osmdesáti. V celém Jihomoravském kraji žije ve vyloučených lokalitách zhruba devět tisíc lidí. Ve Zlínském asi dva a půl tisícovky a v kraji Vysočina zhruba tisíc. Nezaměstnanost v těch lokalitách je vyšší než 80 procent.

Uložit