Brigádníci obnovují lesy po útoku kůrovce i sucha. Do půdy zamíří na 45 milionů sazenic

Brigádníci vysazují tisíce stromků (zdroj: ČT24)

Zalesňování je v plném proudu. Lesníci ale letos vysadí o pět milionů sazenic méně než loni. Důvodem jsou církevní restituce, které ukrojily 150 000 hektarů z plochy spravované státním podnikem Lesy ČR.

Škody kvůli suchu a kůrovci na lesních pozemcích jsou vysoké, zjistila redaktorka České televize Monika Fleischmannová. Celkem bude podle ní letos vysazeno na sedmi a půl tisících hektarech bezmála 45 milionů sazenic lesních dřevin. Sází se i v lesích pod hradem Helfštýn na Hranicku.

„Ze sedmdesáti procent jde o listnaté stromy – dub a buk,“ uvedla Monika Fleischmannová s tím, že odborníci usilují o změnu skladby lesa. Tyto stromy jsou totiž odolnější vůči suchu a kůrovci. Brigádníkům ještě zbývá vysadit na 70 000 stromků. Stihnout by to chtěli do dvou týdnů.

  • Lesníci ve Slezsku a na severní Moravě bojují s kůrovcovou kalamitou, jaká podle nich nemá v historii obdoby. Z lesů v posledních letech těží až pětinásobné množství dřeva než za normální situace. Zabrat dostávají i silnice či mosty, po nichž jezdí denně desítky těžkých kamionů. Na situaci si stěžují obyvatelé obcí, pro které kamiony a poničené komunikace představují značnou zátěž. Obce chtějí, aby s řešením pomohl kraj a stát.
  • Krajský ředitel Lesů ČR Tomáš Pospíšil řekl, že nejpostiženějšími jsou oblasti kolem Bruntálu, Města Albrechtic a Šternberka na Olomoucku. Celý podnik těží ročně osm milionů metrů krychlových dřeva, z toho jen na uvedené tři oblasti připadá 1,5 milionu kubíků. Kůrovcem napadené dřevo se musí vytěžit co nejrychleji, aby se z něj brouci dál nešířili.

Kraj podpoří hospodaření sedmi miliony

Olomoucké lesy dostanou z kraje dotace v celkové výši sedm milionů korun. Finanční příspěvek je určen na opatření, která povedou k zachování a zlepšení stavu lesů, sdělil náměstek hejtmana Milan Klimeš (ANO). Minimální výše dotace byla stanovena na 5000 korun a maximální na 500 000 korun.

Z nového dotačního programu bude možno žádat o finanční podporu na ochranu lesních porostů, a to výstavbu oplocenek a umělou obnovu opakovanou sadbou po nezdaru zalesnění způsobeným suchem.
Milan Klimeš
náměstek olomouckého hejtmana

Hejtmanství začne žádosti o tyto dotace přijímat 29. května. O rozdělení financí z dotačního programu na podporu lesních ekosystémů by měli krajští radní i zastupitelé rozhodnout v září.

Dotace na hospodaření v lesích poskytoval Olomoucký kraj ze svého rozpočtu od roku 2005. Nový program na podporu lesních ekosystémů navazuje na předchozí dotace zaměřené na podporu hospodaření v lesích, které byly ukončeny loni v červnu.

Těžba dřeva v Moravskoslezském kraji
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Část lesů v Olomouckém kraji v posledních letech postihla kůrovcová kalamita. Zasaženy jsou hlavně rozlehlé lesy ve Vojenském výcvikovém prostoru Libavá i lesy na severu Olomoucka. Správci proto výrazně zvýšili těžbu dřeva, aby zabránili šíření kůrovce, který se přemnožil kvůli suchému počasí. Majitelé lesů navíc budou muset v příštích letech zvýšit investice do zalesnění oblastí zasažených kůrovcem a polomy.

V Olomouckém kraji mají lesní pozemky rozlohu zhruba 184 000 hektarů. Lesnatost Olomouckého kraje je 34 procent. Postupně jsou zalesňovány i některé zemědělsky nevyužívané plochy, takže výměra lesa by se měla zvyšovat.