Fiakristé dostali výpověď i zákaz. Kočáry teď do karlovarských lázní nemohou

Události v regionech: Tradiční koňská doprava v Karlových Varech od května nesmí do lázeňských ulic (zdroj: ČT24)

Kočáry tažené koňmi již nevozí turisty lázeňskou částí Karlových Varů. Po tahanicích o novou smlouvu mezi provozovatelem koňské dopravy a radnicí kočáry do centra nesmějí. Zůstane to tak zřejmě i o víkendu, kdy slavnostně začne nová lázeňská sezona.

Kočáry tažené koňmi směly do lázeňského území v Karlových Varech vjíždět jen do konce dubna. Další den si na příjezdovou silnici stoupli strážníci a kočáry navzdory hlasitým protestům fiakristů otáčeli. Zákazníci museli jít dále pěšky.

Je tomu tak proto, že město nejprve vypovědělo cechu fiakristů smlouvu, protože jeho bývalá předsedkyně včas neplatila za parkovací stání, a když cech dluhy uhradil, nabídlo novou smlouvu platnou jen do konce října.

„Kdyby podepsali dodatek smlouvy, mohli dalšího půl roku provozovat koňskou dopravu ve městě,“ ujistil náměstek primátora Čestmír Bruštík. Krátkodobý konktrakt však fiakristům nevyhovoval.

Člen cechu David Vogel tlumočil stanovisko fiakristů, že vypovězenou smlouvu považují stále za platnou a opoziční zastupitel Jiří Kotek (Alternativa), který je zastupuje, ohlásil podání žaloby proti výpovědi.

Strážníci však stále hlídají a vyhrazená parkovací místa pro koňskou dopravu zůstávala i ve středu - již třetí den - prázdná. Chovatelé koní zatím dávají najevo obavy, že nebudou mít z čeho platit odvody, nájmy a zač pečovat o koně. „Koně nejsou auto. Musíme se o ně starat každý den,“ podotkl člen karlovarského cechu fiakristů Martin Chocholouš.

Radní by chtěli problém vyřešit příští týden. Znamená to však, že letošní zahájení lázeňské sezony naplánované na 5. až 7. května ještě bude bez tradičních projížděk kočárem.