Trest za solární podvod. Investora i dodavatele posílá soud do vězení

Krajský soud v Brně dnes trestal za zprovoznění solární elektrárny, která ale fungovala jenom na papíře. Soud proto za přípravu podvodu poslal tři muže do vězení na 5 až 8 let. Šlo o elektrárnu v Držovicích u Prostějova.

Jaroslav Vlček, Zdeněk Svoboda a Martin Dupal podle obžaloby usilovali v roce 2010 o „papírové“ zprovoznění solární elektrárny, která ale ještě nebyla hotova. Vznikl kvůli tomu padělaný protokol o reklamaci solárních panelů.

Získali sice licenci od Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Další kroky směřující k výrobě a prodeji energie za zvýhodněnou cenu už majitelé neudělali. Přišlo se totiž na to, že elektrárna není dokončená. Pokud by se podvod s držovickou elektrárnou podařil, za 20 let by podle státního zástupce vznikla škoda přes čtvrt miliardy korun.

Vlček jako investor si dnes vyslechl šestiletý trest vězení. Šéf dodavatelské firmy Svoboda dostal osmiletý společný trest, figuruje i v jiné kauze. Vlčkův zaměstnanec Dupal dostal pět let vězení.

Soud potvrdil trest

Muži svalují vinu na sebe navzájem. Vlček se u soudu hájil tím, že on byl jen investor a že si na stavbu elektrárny najal odborníky. Dupal tvrdil, že jen poslouchal Vlčkovy příkazy. Svoboda zase řekl, že ohledně licence pro elektrárnu vůbec nejednal, podle něj to byla záležitost investora.

Soud jim ale neuvěřil. „Nic, co tady zaznělo, nemá vliv na změnu skutkových závěrů. Neobjevila se žádná nová zásadní informace, která by vedla k jejich změně,“ řekl předseda senátu Aleš Novotný.

  • V poslední den roku 2010 měl Energetický regulační úřad nezvykle napilno. Solární elektrárny, které se připojily do sítě před 1. lednem 2011, měly totiž od státu nárok na výhodnější podmínky. Od nového roku měly vysoké dotace klesnout na polovinu, a stovky lidí se proto snažily stihnout prosincový termín. Úřad tak na Silvestra 2010 nebo pár dní předtím vydal množství nových licencí. A jak se později ukázalo, řada z nich byla vydána i na elektrárny, které v té době nebyly vůbec dostavěné.

Vlček jako investor původně dostal za pokus o podvod 6,5 roku vězení. Šéf dodavatelské firmy Svoboda si vyslechl sedmiletý trest.

Zasáhl Nejvyšší soud

Vlčkův zaměstnanec Dupal dostal 5,5 roku vězení. Podle Nejvyššího soudu ale jednání obžalovaných mělo být kvalifikováno ne jako pokus trestného činu, ale jako příprava. Soud proto dnes rozhodoval znovu.

Reportáž Michaela Fialy: Solární hádanka (zdroj: ČT24)

Dnešní rozsudek není pravomocný, Dupal a Vlček se proti rozsudku odvolali. Státní zástupce si nechal lhůtu pro možnost podání odvolání, stejně tak obhájce Svobody.

Už dříve byli potrestáni také pracovník ERÚ Ladislav Žáček, který navštívil 30. prosince 2010 Držovice a předběžnou kontrolu podle soudu provedl „hrubě nedbale a povrchně“. Dostal podmíněný trest. Pro pracovnici ERÚ Ilonu Florianovou, která licenci následně vydala, případ po zmírňujícím zásahu Vrchního soudu v Olomouci skončil zákazem činnosti.