Majálesové veselí studentstva odstartovalo v Praze průvodem

Průvodem pražskými ulicemi odstartoval studentský Majáles, za zvuku hudby desítky studentů dorazily na Strossmayerovo náměstí, odkud se přesunuly na hlavní program v areálu PVA v Letňanech. Právě tam a na letišti poběží kulturní program 13. ročníku slavnosti až do 23:15. Král Majálesu by pak měl být korunován večer.

„Bylo vybráno pět kandidátů na krále a pět kandidátů na královnu ze všech pěti univerzit, kde byli vybráni hlasováním studentů na daných školách. Během dubna pak soutěžili v různých disciplínách, sbírali body a hlasy na internetu. Hlasovat o nich budou ještě návštěvníci Majálesu,“ přiblížil spoluorganizátor akce Ondřej Bukáček.

Zprávy: Studenti pěti univerzit v Praze odstartovali Majáles (zdroj: ČT24)

Po celý měsíc také studenti pořádali třeba dobročinné koncerty, nebo také akci dárcovství krve. Studenti tím chtějí dávat najevo, že se umí nejen dobře bavit, ale dokáží myslet také na pomoc druhým.

Muzikanti a kapely jeli na alegorických vozech

V sobotu dopoledne zaplnily desítky studentů prostor na křižovatce v centru Prahy. Někteří na sobě měli masky a kostýmy. Podle toho, z které univerzity byli, byli barevně odlišeni – například studenti Univerzity Karlovy měli červená trička, studenti Vysoké školy chemicko-technologické fialová.

Studenti České zemědělské univerzity v Praze při Majálesu
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Před jedenáctou hodinou se vydali nejdříve k Novoměstské radnici na Karlově náměstí. Tady na ně čekalo pět alegorických vozů, na kterých hrály kapely. Mezi nimi například Horkýže Slíže, Jelen nebo zpěvák Tomáš Klus.

Průvod zahájila primátorka Adriana Krnáčová. „Protože jsem primátorkou Prahy, tak musím dohlédnout na to, zda Majáles bude probíhat se vším všudy. To znamená, zda bude dostatečně bujarý, pestrý a veselý,“ pronesla při zahájení. Oproti minulosti se podle ní možná změnila forma, ale duch Majálesu je stejný.