Brňané budou muset zdanit dotaci na „šalinkarty“. To magistrát nenapadlo

Řada Brňanů bude muset zdanit dotace na roční předplatní kupon MHD. Peníze začal magistrát vyplácet začátkem roku. Podle finančního úřadu ale podléhají zdanění. Ti, kteří podávají daňové přiznání, by tak měli odvést přes dvě stě korun. Ve výjimečných případech může být částka i vyšší. Informaci přinesl Brněnský deník.

Předplatním jízdenkám říkají Brňané „šalinkarty“. Těm nejdelším – ročním – teď možná najdou šťavnatější přezdívku.

Platební karta a na ní nahraný roční kupón je pro Brňany, kteří řádně platí za odpad, od ledna o třetinu levnější. Město dotuje roční jízdné částkou 1425 korun. Teď se však ukázalo, že podléhá zdanění.

„Povinnost danit má ten, kdo ze zákona má povinnost podat daňové přiznání, pak ten, kdo dobrovolně podává daňové přiznání, a potom se týká i těch, kteří se dostanou i s tou dotací nad hranici 6000 vedlejších příjmů,“ řekl mluvčí Finančního úřadu Jihomoravského kraje David Stančík. Například živnostník tak bude muset odvést na dani z městské dotace 214 korun.

  • Lidé, kteří musí podat daňové přiznání, například OSVČ.
  • Lidé, kteří podávají dobrovolně daňové přiznání, i když nemusí.
  • Lidé, kteří o roční zúčtování záloh na dani žádají zaměstnavatele, musejí podat daňové přiznání a dotaci zdanit, pokud jejich příjmy mimo zaměstnání včetně dotace přesáhly 6000 korun za rok.

Martin Ander: Tuto informaci jsme neměli

O dotaci už požádalo asi 23 tisíc cestujících. Necelé dvě třetiny je od magistrátu až dostaly. Podle odhadů finančního úřadu ji budou muset příští rok zdanit stovky z nich. Magistrát o této povinnosti občanů nevěděl. „Tuto informaci jsme neměli. Finanční úřad nám ji takto nesděloval, ani právníci o ní neinformovali,“ přiznal náměstek primátora města Brna Martin Ander (Zelení).

Roční jízdenka na brněnskou MHD stojí standardně 4750 korun. Koalice pomocí příspěvku chtěla motivovat více lidí k používání MHD i k tomu, aby si přehlásili trvalé bydliště do Brna. Stovky lidí totiž v Brně dlouhodobě žijí, ale trvalé bydliště mají jinde.

Původně radní chtěli dát občanům slevu, což však už neúspěšně vyzkoušeli například v Hradci Králové či Liberci. „Soudy toto opatření zrušily jako diskriminační, protože existovaly dvojí ceny. My jsme po předchozí právní analýze zvolili tuto cestu,“ řekl Martin Ander. 

Finanční úřad bude placení daně kontrolovat

Magistrát chce všem, jimž dotaci proplatil, poslat varování, aby ji nezapomněli zdanit. „Týká se to daňových přiznání podávaných v příštím roce,“ řekl Martin Ander.

Úředníci finanční správy plánují, že si od magistrátu vyžádají seznam lidí, kteří dostali dotaci. Těm, kteří by ji neuvedli v daňovém přiznání, hrozí pokuta a penále.