Moravští ovocnáři i vinaři sčítají škody. Po mrazech

Poškozená úroda (zdroj: ČT24)

Na opavském školním statku poškodil mráz stovky meruněk, nepřízeň počasí odnesly i maliníky. Jak velké ztráty ale nakonec na úrodě budou, to budou ovocnáři vědět až za několik týdnů, zjistila redaktorka České televize Markéta Radová. Mráz ničil úrodu i na jižní Moravě. Nejvíc poškodil pěstitele na Břeclavsku. Lokálně se ale prognózy liší.

Severomoravského výrobce ovocných šťáv moštů, který pěstuje rybíz a jabloně, mráz tolik nezasáhl. „Jeho sady jsou v podhorské oblasti a keře a stromy zatím nezačaly plně kvést,“ uvedla Markéta Radová.

Podle předsedy Ovocnářské unie Moravy a Slezska Iva Pokorného mají problémy spíše majitelé plodin po odkvětu, tedy meruněk, třešní a dalších rostlin s drobnými plody. 

S ovocnáři na jihu Moravy natáčel Ondřej Šimeček (zdroj: ČT24)

Zkouší „živou vodu“

Teploty pod nulou panovaly v Jihomoravském kraji minulý týden v noci ze čtvrtka na pátek. I proto zde sadaři přistupují k nepříliš často vídaným krokům.

Například Zdeněk Jansta kropí ve Velkých Bílovicích regenerační látkou promrzlé jabloně. „Rozkvetlý chocholík je živý jen zdánlivě. Pokud jeho šest plodů rozřežeme a rozloupneme, vidíme, že blizna není už živá a semeníky jsou všechny černé,“ popsal.

Stejně dopadly hrušky nebo meruňky. Přitom v sadech nebyly ani tři stupně pod nulou. Škody tady podle odhadů i tak budou ještě vyšší než loni, kdy mrzlo pět dní v kuse.

Je to velká rána. Pokud budeme mít rezervy nebo půjčí rodina, tak to přežijeme, protože úvěry nemáme, ale máme leasing na traktor.
Zdeněk Jansta
ovocnář, Velké Bílovice

Konkrétní ztráty ovocnáři vyčíslí nejdříve ke konci tohoto týdne. Vinaři ještě později, až réva v květnu rozkvete. Prvotní odhady nicméně znají už i tady.

„Máme tři různé lokality, první je úplně bez poškození. Jiná je zničená z 25 procent a nejhůř skončila poslední třetí oblast, kde je skoro 40 procent ztrát,“ sdělil vinař Jiří Maděřič.

Škody se podle odhadů možná vyrovnají těm loňským. Celková čísla Svazu vinařů tomu ale letos zatím nenasvědčují. Ztráty na úrodě by měly dosáhnout 15–20 %.