Budějovické nádraží utichlo, 50 tisíc lidí musí na náhradní autobusy

Na železnici v jižních Čechách začala série výluk (zdroj: ČT24)

Více autobusů než vlaků odjíždí od pondělního rána z nádraží v Českých Budějovicích. Výjimečně rozsáhlá výluka omezila provoz na čtyřech z pěti hlavních jihočeských tratí. Přepravu směrem na Prahu, Plzeň, Brno a do Rakouska zajišťují náhradní autobusy. Omezení se každý den dotkne 50 tisíc cestujících.

 Ve Veselí nad Lužnicí končí rychlíky a vlaky ve směru od Prahy a od Jihlavy, dál sváží cestující autobusy směrem na České Budějovice. „Jedu z Kardašovy Řečice a komplikace? Tak 15 minut zpoždění,“ říká student Jan Průša.

V Českých Budějovicích se sbíhá pět železničních tratí, na čtyřech z nich se provoz prakticky zastavil. Jde o klíčové přestupní místo. Autobusy nahrazují vlaky ve směrech na Prahu, Horní Dvořiště, Český Krumlov a Číčenice. Výluka se dotýká také mezinárodních expresů, které míří do Rakouska. Ty svou jízdu končí na hranicích.

„Moc spokojená nejsem, protože tady vládne docela zmatek a nikdo neví, který autobus kam jede,“ říká Alena Slabá. „Cestuji pravidelně a výluku vnímám velmi negativně, protože musím cestovat se zavazadlem,“ uvádí další cestující.

V Táboře denně končí pět jižních expresů, odtud odváží autobusy cestující do Českých Budějovic a dál do Summerau. Stejně to funguje i v opačném směru. Zejména starší lidé se ptají a ujišťují, do jakého autobusu mají přestoupit. Vše ale usměrňuje koordinátor.

Výluka vlaků v jižních Čechách
Zdroj: ČT24

„Cestující předtím než přijdou na vlakové nádraží, by si měli vyhledat na webových stránkách, zavolat na naše kontaktní centrum nebo navštívit pokladnu před odjezdem. Nenechat vše na poslední chvíli,“ radí krajský ředitel ČD v Českých Budějovicích Jiří Kafka.

Výluka na trati do Plzně skončí ve středu, na dalších úsecích se budou uzavřené části a omezení měnit. Potrvají až do začátku května – než správce tratě opraví koleje, výhybky, přejezdy nebo zabezpečovací zařízení. 

Výluka vlaků v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24