Na namrzlé silnici položil na bok autobus plný dětí, dostal podmínku a zákaz řízení

Řidiči autobusu, který loni havaroval s dětmi u Panenského Týnce, soud uložil za obecné ohrožení z nedbalosti podmíněný trest 30 měsíců s odkladem na tři roky a tříletý zákaz řízení. Při nehodě byly těžce zraněny tři děti a další cestující se zranili lehce. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obhájce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Třiašedesátiletému řidiči Bohumilu Vimerovi hrozilo až osm let vězení. Jako polehčující okolnost soudce uvedl částečné doznání šoféra a jeho dosavadní bezproblémové působení v tomto povolání.

Nehoda se stala loni v březnu na silnici I/7 u Panenského Týnce, mezi Louny a Slaným. Autobusem jely děti z Vejprt na Chomutovsku na školní výlet do Prahy. Silnice byla tehdy namrzlá a řidič jel podle obžaloby nepřiměřenou rychlostí. V místě zúžení dostal při brzdění smyk a vyjel mimo vozovku, kde se autobus převrátil na bok.

Soudní znalec uvedl, že jedinou příčinou nehody byla nepřiměřená rychlost. Řidič jel v době nehody rychlostí zhruba 98 kilometrů v hodině v místě, kde je nejvyšší povolená rychlost 60 kilometrů v hodině.

Obžalovaný řidič autobusu Bohumil Vimer
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Brzdit jsem nemohl, hájil se řidič

Řidič se sedmnáctiletou praxí se hájil tím, že silnice byla v době nehody namrzlá a nebyla posypaná. Obhájce řekl, že šlo o hrubé zanedbání Správy a údržby silnic Ústeckého kraje a navrhoval pro svého klienta zproštění viny.

Soudce se v rozsudku ztotožnil s návrhem státního zástupce. „Nebyl to trest přísný, ale jednalo se o slušného řidiče, od nehody už uplynula doba jednoho roku. Nepodmíněný trest by byl přísný a krutý pro obžalovaného, proto jsem zvolil podmíněný trest a trest zákazu činnosti. Myslím, že s tím může být spokojený, i když následky nehody byly velmi vážné,“ řekl státní zástupce Jindřich Koželuh. Vimer se k rozsudku nevyjádřil.

Těžká zranění utrpěli tři školáci, dalších 29 bylo zraněno lehce stejně jako tři učitelé a řidič. Ve voze nebyly bezpečnostní pásy. Nároky poškozených na náhradu škody soud nepřipustil, protože řidič nehodu způsobil jako zaměstnanec. Poškození se proto musí obrátit na jeho zaměstnavatele. Jedna z poškozených žádala o náhradu nemajetkové újmy ve výši 30 tisíc korun.