Výluka na Palmovce ochromila tramvaje na severovýchodě Prahy

Platí omezení pro auta i tramvaje v oblasti pražské Palmovky (zdroj: ČT24)

Rozsáhlá výluka ochromila provoz tramvají v severovýchodní části Prahy. Po celý víkend nebudou jezdit tramvaje přes křižovatku Palmovka, což ovlivňuje provoz v Holešovicích, Libni a Kobylisích. Na výluku navíc bezprostředně naváže další, během které proběhnou testy na Libeňském mostě. Ten proto bude od pondělí do středy uzavřen pro tramvaje a v noci navíc i pro auta.

Libeňský most dlouho čekal na rozhodnutí, zda vůbec zůstane stát, a když je nyní jasné, že zůstane, čeká dále na tolik potřebnou rekonstrukci. Město o jejím termínu ale ještě nerozhodlo, a tak jeho Technická správa komunikací chce zjistit, zda most do opravy vůbec vydrží. „Budeme pomocí dynamické zkoušky měřit kvalitu nejenom oblouků, ale i betonu a dalších částí,“ shrnula mluvčí TSK Barbora Lišková.

Měření proběhne pouze v noci od pondělí do středy, kdy bude most zcela uzavřen, současně chce pražský dopravní podnik opravit tramvajovou trať na něm, a tak bude výluka tramvají celodenní. Pro cestující se ale se zahájením této výluky mnoho nezmění. Linky 1, 6, 14, 25 a noční 54, které po Libeňském mostě obvykle jezdí, mají výluku již od sobotního rána. V rámci opravy tratí v oblasti mezi Balabenkou a Palmovkou se dělníci posunuli i na samotnou křižovatku Palmovka, která je ale klíčová nejenom pro trať přes Libeňský most do Holešovic, ale i pro trať, která vede ulicí Zenklova z Palmovky na Stírku.

Mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková uvedla, že výluka potrvá do nedělní půlnoci. Celkem ovlivňuje provoz devíti denních a tří nočních tramvajových linek.

Výluka tramvají v oblasti Palmovky
Zdroj: ČT24/DPP

Z holešovické zastávky Dělnická přes Palmovku až na zastávku Kobylisy jezdí náhradní autobusová linka X1, noční dopravu potom nahradí linka X55. Linka X1 bude ve zkrácené trase Dělnická–Palmovka jezdit i v pondělí a úterý, ale pouze od 4:30 do 21:00. Potom začnou testy na Libeňském mostě a jezdit po něm nebude nic.

Víkendovou náhradní dopravu navíc zajistí i linka 37 s trasou Kobylisy – Sídliště Ďáblice, která nahradí odkloněné tramvaje číslo 10. V pondělí a úterý potom bude jezdit zvláštní tramvajová linka 31, která v trase Vysočanská/Nádraží Vysočany – Spojovací nahradí linky 1 a 14 ukončené mimořádně v Holešovicích.