Počet nabídek pro moravskoslezské brigádníky prudce vzrostl. Za hodinu práce se nabízí stokoruna

Letních brigád bude dost (zdroj: ČT24)

Studenti nemusejí spěchat s hledáním letní brigády. Zjistila to redaktorka České televize Markéta Radová, podle níž díky nízké nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji meziročně o desítky procent narostl počet nabídek brigád.

„Průměrná hodinová mzda je většinou na stokoruně nebo lehce nad ní. Oproti situaci před pěti lety jde o velký posun. Tehdy brigádníci dostávali za hodinu práce třeba i jen 60 korun,“ dodala Markéta Radová.

Podle Radovana Burkoviče, jednatele jedné z pracovních agentur na Ostravsku, je ale představa studentů o ideální letní brigádě odlišná. Rovná se administrativní práci v kanceláři za lepší platové ohodnocení blížící se dvěma stovkám za hodinu.

„Studenti, kteří potřebují letní přivýdělek, se nemusejí bát, že by práce nebyla. A s hledáním ani nemusejí spěchat. Pokud nejsou v předstihu domluveni s konkrétním zaměstnavatelem, tak stačí, aby se na nabídku pracovních agentur podívali na konci června,“ dokončila Markéta Radová.

  • Moravskoslezský kraj chce přispět malým a středním podnikům, které budou ochotny zajistit stáže studentům středních a vysokých škol a nabídnou jim tak praxi ve svých firmách. Na pilotní projekt kraj vyčlenil tři miliony korun, řekla mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.
  • „I když se spolupráce středních škol a zaměstnavatelů v našem regionu prohlubuje, stále nám chybí řada řemeslníků a jejich nedostatek se zvyšuje. Cílem vyhlášeného dotačního programu je podpora uplatnění žáků a studentů na trhu práce v oborech, které jsou nejvíce žádané,“ uvedl náměstek hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS).
  • Podle něj mohou podniky díky dotacím zajistit studentům stáže pod dohledem odborníků. Studenti si tak budou moci nejen osvojit pracovní návyky, ale získat i zkušenosti z praxe. Maximální výše dotace na jeden projekt je 300 000 korun. O podporu mohou zájemci žádat od 15. května do 7. července. Stáže mohou začít letos v září. 

Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji a okolí klesla

Podíl nezaměstnaných v Moravskoslezském kraji v březnu klesl meziměsíčně o 0,3 procentního bodu na rovných sedm procent. Úřadu práce ubylo v evidenci 2460 nezaměstnaných, práci na konci měsíce nemělo necelých 61 tisíc lidí.

Nezaměstnanost je nižší i meziročně: na konci března 2016 bylo v kraji téměř 71 tisíc evidovaných nezaměstnaných, tedy o 9813 více, a jejich podíl tehdy činil 8,3 procenta. I tak má Moravskoslezský kraj druhý nejvyšší podíl nezaměstnaných v Česku po Ústeckém kraji, kde činila na konci března nezaměstnanost 7,4 procenta.

V sousedním Olomouckém kraji nezaměstnanost v březnu klesla z únorových šesti procent na 5,5 procenta. V regionu bylo na konci března evidováno asi 25 tisíc uchazečů o zaměstnání, zatímco v únoru jich bylo téměř 27 tisíc. Březnová hodnota nezaměstnanosti v Olomouckém kraji je nejnižší od roku 2008, řekl analytik olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník.

„Počet uchazečů o zaměstnání byl (v březnu) o 1899 nižší než na konci předchozího měsíce a ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl nižší o 5281 osob,“ uvedl Mikšaník, podle kterého by nezaměstnanost měla v Olomouckém kraji klesat i v následujících měsících.

V celé České republice nezaměstnanost v březnu meziměsíčně klesla o 0,3 procentního bodu z únorových 5,1 procenta na 4,8 procenta. Práci v celé zemi nemělo 356 112 lidí v evidenci úřadu práce. Důvodem je mimo jiné jarní počasí, díky němuž se rozjíždějí sezonní práce.