Nejsme sekretářky! Nespokojené sestry demonstrovaly před krajským úřadem

Nespokojené sestry demonstrovaly před krajským úřadem (zdroj: ČT24)

Více než padesát zdravotních sester z Karlovarské krajské nemocnice ráno demonstrovalo před krajským úřadem. Transparenty a rozdáváním letáků před zasedáním zastupitelstva připomínaly své nízké mzdy a nedostatek zdravotnického personálu. Sestry na interních odděleních už v únoru hrozily i hromadnou výpovědí.

Situaci v krajské nemocnici považují sestry za kritickou. Jedním z jejich požadavků je navýšení mezd o minimálně pět tisíc korun měsíčně, což by dorovnalo platy sester ve státních nemocnicích. 

„Stejně vzdělaná sestra v mojí věkové kategorii působící v Plzni má o pět až sedm tisíc víc na základním platu, než mám já v karlovarské nemocnici,“ upozornila zdravotní sestra Liběna Tvrdíková.

Stres, únava, vyčerpání, to je naše povolání

Sestry po kraji ale také požadují, aby řešil akutní nedostatek zdravotního personálu. „Všichni ze stávajícího personálu jsou enormně vyčerpaní,“ upozornila vrchní sestra interního oddělení chebské nemocnice Miroslava Korseltová.

Asi po deseti minutách přišla mezi protestující hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). Uznala, že je situace kritická a je nutné ji řešit. Většina sester se potom přesunula do jednacího sálu zastupitelů, kde poukázaly na to, že v nemocnici chybí do plného stavu až 150 sestřiček. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Krajští zastupitelé už v únoru přidali na platy nelékařského personálu 10 milionů korun formou navýšení základního kapitálu Karlovarské krajské nemocnice. Stejný krok zopakovali i ve čtvrtek. Peníze by ale tentokrát měly být rozděleny na zvýšení platů středního zdravotnického personálu. Sestrám by se tím měly zvednout mzdy asi o 1000 korun.

Už v březnu sestry dostaly přidáno 10 procent v rámci úhradové vyhlášky. „Zatím to navýšení činí přibližně 3800 korun,“ uvedl generální ředitel krajské nemocnice Josef März. Podle opozice je ale podobné navyšování nesystémové.

S tím souhlasí i hejtmanka. Platy ve zdravotnictví by podle ní měl řešit hlavně stát. „Pokud pan ministr zdravotnictví Němeček slíbil, že kraje dostanou finanční prostředky prostřednictvím úhradové vyhlášky, tak by je všechny kraje měly obdržet,“ řekla ČT.