Záměr postavit novou radnici v části Ostravy prošel. Lidé jsou proti

Výstavba nové radnice (zdroj: ČT24)

Ostravská městská část Mariánské Hory a Hulváky na čtvrtečním jednání schválila záměr výstavby nové radniční budovy. „Návrh prošel 10 ku 3 hlasům,“ podotkla redaktorka České televize Markéta Radová. Plán však musejí ještě odsouhlasit zastupitelé města. Proti stavbě již vznikla petice.

Podle některých lidí jde o plýtvání penězi. Obvod chce stavbu financovat s pomocí úvěru na přibližně 100 milionů korun. Petici už Ostravané předali vedení města.

Starostka Liana Janáčková (Nezávislí) ale projekt obhajuje. Původní tři objekty, v nichž radnice sídlí, jsou podle ní ve zcela nevyhovujícím technickém stavu a jejich renovace by přišla zhruba na 90 milionů korun, navíc by úředníci po dobu modernizace museli pobývat v pronajatých prostorech. Radnice je podle starostky i hůře dostupná, zatímco nový objekt by byl v těsné blízkosti městské hromadné dopravy.

Předpokládaná podoba nové radnice včetně parkovacích míst
Zdroj: ČT24/www.msstavby.cz
Je to koncepční rozhodnutí, protože do budoucna asi není možné, abychom se tady tísnili ve třech budovách.
Liana Janáčková
starostka Ostravy - Mariánských Hor a Hulváky

Budova by měla být umístěna na Mariánském náměstí, kde jsou podle Janáčkové pozemky přímo ve vlastnictví městského obvodu. Stavba by navíc byla i v souladu s územním plánem, protože lokalita je vyčleněna pro výstavbu smíšeného charakteru. Zmíněné náměstí má projít náročnou opravou.

Každá obec musí mít typické náměstí. My jsme dlouhé roky neměli finanční prostředky k tomu, abychom to mohli napravit. O tom, že chceme udělat náměstí, sním už dobře 15 až 20 let.
Liana Janáčková
starostka městského obvodu

Starostka se domnívá, že ani zadlužení by pro obec neznamenalo značné zatížení. Dluh by radnice splácela asi 20 let, a ročně by tak na jeho splácení vynaložila maximálně šest milionů korun, což jsou podle Janáčkové necelá tři procenta rozpočtu. „Jsme schopni si z našeho rozpočtu úvěr platit sami,“ řekla již dříve Janáčková.