Polsko s Broumovskem propojí nová silnice. Lidé se bojí, že je pak zavalí auta

Události v regionech: Královéhradecký kraj dá na opravy silnic nejvíce peněz v historii (zdroj: ČT24)

Do Polska by měla vést nová silnice. Asfaltový povrch dostane nynější kamenitá pěšina v Machovské Lhotě ve východní části Broumovského výběžku. Královéhradecký kraj chce stavbou nového silničního přechodu povzbudit rozvoj příhraničí. Místní obyvatelé se ale obávají, že výsledek bude opačný – auta podle nich vyženou turisty, kteří přijíždějí hlavně kvůli klidnému prostředí.

Královéhradecký kraj chce dát letos na stavby a opravy silnic 982 milionů korun. Většinu peněz získá z dotací, mimo jiné z programu na rozvoj pohraničí. Proto zamíří mnoho peněz například na Broumovsko, kde ale na některé projekty pohlížejí místní obyvatelé rozpačitě.

Výhrady mají obyvatelé Machovské Lhoty u hranic s Polskem, kteří se obávají, že přeměna přeshraniční turistické stezky na silnici zaplaví vesnici auty a odežene turisty. „Jezdí nám sem turisté, kteří jezdí za klidem, který tady doposud byl. Teď se o to připravíme,“ shrnul námitky místních obyvatel Jaromír Urban z Machovské Lhoty.

Hejtmanství však věří, že dosáhne opaku. Investicemi do silnic i do propagace chce do pohraničí a zejména do Broumovského výběžku přilákat turisty, a to zejména turisty z Polska. Ti se zatím na Broumovsko příliš nehrnou. „Smyslem projektů v příhraničí, zejména rekonstrukcí silnic, je zpřístupnění a zatraktivnění přírodního kulturního dědictví pro turisty,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Martina Götzová.

Nové silnice ale nebudou jen na Broumovsku. Necelá miliarda korun by měla zlepšit stav silnic II. a III. třídy  v celém kraji, zejména těch úseků, které jsou v havarijním stavu. Podle krajského radního pro dopravu Martina Červíčka (ODS) by mělo rekonstrukcí projít 136 kilometrů silnic a osm mostů. Zdaleka to ale není vše, co by bylo potřeba opravit. Pokud by chtěl kraj skutečně dostat všechny své cesty do přijatelného stavu, potřeboval by osmkrát více peněz, než letos na opravy silnic má.