Zelené střechy mají zelenou. Na domech jsou vidět stále častěji

Na rodinných domech nebo firemních sídlech nejen v jihomoravském kraji se objevují stále častěji takzvané zelené střechy. Suchomilné rostliny místo střešní krytiny jsou jedním ze způsobů, jak se adaptovat na změny klimatu. Nově na ně lze žádat i speciální dotace z programu Nová zelená úsporám.

Místo oranžových tašek pokrývají střechu domu v Lipůvce na Blanensku suchomilné rozchodníky a netřesky, které ji zbarví do zelena. Jan Frieser už jeden pruh na svém domě má, teď přidal další dva.

„Podle mě pěkně doplňují pasivní domy, ten dům je tady postavený v pasivním standardu. Všechny střechy máme svedené do jednoho svodu, lapáme veškeré srážky a pak je využíváme pro zavlažování,“ vysvětluje majitel domu Jan Frieser.

Zelené střechy zadržují vodu a ochlazují město

Jedinou podmínkou je rovný kus střechy, který unese dané množství substrátu. Zájem majitelů takových domů poslední dobou roste. Firma Greenville, která zeleň na střechy dodává, má podle její jednatelky zakázek na celý rok dopředu. „Nejvíc zákazníků máme soukromých investorů, rodinné domy. Většinou chtějí právě variantu nízkoúdržbovou,“ říká jednatelka společnosti Greenville Jitka Dostálová.

Zelené střechy přispívají například k úspoře energie na vytápění a chlazení, a to zejména v období větších výkyvů venkovních teplot a zadržují vodu. Právě zachycená voda může v létě ochladit tepelný ostrov města. Konkrétní schopnosti střech měří v Nadaci Partnerství v centru Brna. Po roce mají první výsledky. Zjistili například rozdíl mezi odtokem srážek ze zelené a stejně velké běžné střechy. „ Výsledky nás překvapily. Například ze zelené střechy odteklo za rok jen deset litrů vody, z normální střechy třicet tisíc litrů,“ říká ředitel Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Na střešní zahrady je možné získat dotaci

Od ledna se navíc podpora na stavbu střešních zahrad dá čerpat z dotačního programu Nová zelená úsporám. Výše podpory je až 500 korun na metr čtvereční plochy zelené střechy. V celé republice zatím o finance na střešní zahrady zažádalo sedm subjektů, stát je podpořil téměř půl milionem korun.