Do Gambie se z Česka vydají stovky kol. Už po deváté

Kola jedou do Afriky (zdroj: ČT24)

Už po deváté posílá do Gambie školákům obecně prospěšná společnost Kola pro Afriku stovky bicyklů. Letos jich je na 700. Spolu s koly pojedou tentokrát na jiný kontinent kromě náhradních dílů i reflexní vesty a další prvky pro zajištění bezpečnosti mladých cyklistů.

„Za bicykly se v květnu vypraví tým společnosti Kola pro Afriku. Na místě je roztřídí a slavnostně předají do nově vybraných šesti až sedmi gambijských škol. Tomu bude předcházet zaškolení jejich školních mechaniků a předání servisního nářadí,“ uvedla za organizaci koordinátorka akce Radka Filipíková.

Kola naložili dobrovolníci ve středu v ranních hodinách v centrálním skladu organizace v Ostravě Koblově. Kontejnery se pak vydaly na měsíc dlouhou cestu po souši a po moři.

Nakládce předcházelo jako vždy sbírání kol od dárců po celé ČR v téměř 50 sběrných místech vedených dobrovolníky, svoz kol do centrálního skladu, jejich třídění a oprava vězni v Heřmanické věznici.
Radka Filipíková
koordinátorka akce

Co vše míří do Gambie

Na cestu se vydaly dva kontejnery. Cena přepravy jednoho z nich činí asi 80 tisíc korun Kč. „Kolečka jedou díky stavitelům sněhuláků a finanční dotaci ze státního rozpočtu. Je krásné, že tak děti jednoho kontinentu mohou pomoci dětem na jiném kontinentu,“ sdělil spoluzakladatel společnosti Roman Posolda, který tak ocenil úzkou spolupráci s ostravským gymnáziem, jež benefiční akci s motivem sněhuláků zaštiťuje. 

  • Sněhuláci pro Afriku jsou benefiční akcí společnosti pořádanou Gymnáziem Ostrava-Hrabůvka. Akce byla na podzim 2016 vyhlášena již po páté a zapojilo se do ní cca 200 škol a organizací (včetně jednotlivců i rodin), kteří zápisným sesbírali 270 000 korun. Sněhuláci podpoří i letošní podzimní nakládku kol.

Do Gambie přivezou dobrovolníci dalších 10 servisních kufrů s cyklonářadím a také asi 100 krabic s náhradními díly (pláště darované společností Mitas, a. s., duše, gripy, řetězy), 10 pytlů sedadel a řídítka.

Náklad obsahuje také na 50 lékárniček pro tamní červený kříž a 200 kusů reflexních vest a reflexních prvků pro děti, které dostanou dvě školy. Děti se totiž podle zástupců organizace Kola pro Afriku často na kole potýkají s bezpečností v provozu. Vesty darovala společnost Altima. 

Přepravu posledního kontejneru vypraveného loni na podzim finančně podpořila Nadace ČEZ v rámci akce „Pomáhej pohybem“, výtěžek z benefiční půjčovny kol na Colours of Ostrava a výtěžek z minulého ročníku Sněhuláků pro Afriku. I tentokrát kontejnery vypravují Sněhuláci pro Afriku a nově Ministerstvo zahraničí ČR v rámci zahraniční rozvojové spolupráce a grantu ČR ambasády v Akkře (v Ghaně).

Podle organizátorů stojí jedna taková mise přibližně 300 tisíc korun.