Místo semaforu řídí dopravu v Karlových Varech policisté. Řidiči gestům nerozumí

Události v regionech: Na nejrušnější křižovatce v Karlových Varech nefungují semafory (zdroj: ČT24)

Na náměstí Republiky v Karlových Varech přestaly fungovat semafory. Začala jejich výměna, která potrvá deset dnů. Nejrušnější úrovňovou křižovatku ve městě sice neovládla naprostá anarchie, řízení provozu se ujali policisté, jejich pokynům však mnoho řidičů nerozumí, a tak vznikají nebezpečné situace a tvoří se kolony.

Semafory pod Becherovým muzeem zhasly hned po ranní špičce. V květnu by již měly svítit nové. Podle magistrátu je třeba světelné zařízení vyměnit, protože bylo příliš poruchové. „Obzvlášť takzvané řadiče na těchto semaforech byly velmi často poruchové, a tím pádem docházelo k častému přerušování provozu,“ upřesnila mluvčí města Helena Kyselá.

Řídit dopravu na křižovatce začali po vypnutí semaforů policisté. Základní pravidla jsou jasná: Když stojí policista s rozpřaženými pažemi čelem nebo zády k autu, musí vůz zastavit, stojí-li bokem, může jet.  Praxe ale ukazuje, že si mnoho řidičů s takovými gesty neporadí. Již necelé dvě hodiny po vypnutí semaforů se v Karlových Varech stala první drobná nehoda.

  • Stůj: Policista má rozpřažené ruce a stojí čelem nebo zády k vozidlu.
  • Volno: Policista má rozpřažené ruce a stojí bokem k vozidlu.
  • Trojstranná uzávěra: Policista má upaženou levou ruku a předpaženou pravou. Kdo přijíždí od upažené ruky (levého boku), má volno ve všech směrech. Kdo přijíždí od předpažené ruky (čelem k policistovi), může odbočit vpravo. Pro ostatní směry platí stůj.
  • Pozor: Policista vztyčí paži se směrovkou.

Nadšeni z neobvyklé práce ale nejsou ani sami policisté. „Zkuste si stát třeba tři čtyři hodiny s roztaženýma rukama,“ podotkl vedoucí krajské dopravní policie Pavel Žíha.

I ti, kdo nehavarují, musí počítat se zdržením, protože v okolí křižovatky vázne provoz. Zpoždění mohou mít i některé spoje městské hromadné dopravy. Řidiči aut by potom měli vzít v úvahu, že sice mohou křižovatku objet po průtahu, ale ani tudy to nejde bez problémů, protože probíhá oprava svodidel ve středovém pásu.