Na jihu Moravy znovu hrozí klíšťová encefalitida. Lidé by se měli očkovat

Jižní Morava patří mezi nejrizikovější regiony v Česku, ve kterých mohou lidé onemocnět klíšťovou encefalitidou. Na rozdíl od sousedního Rakouska se ale proti této nemoci očkuje jenom málo lidí. Nyní je přitom na očkování nejvhodnější doba.

Loni na jihu Moravy onemocnělo 35 lidí. Klíšťatům se daří v okolí řek jako Svratka, Svitava, Oslava, u Brněnské, Křetínské a Vranovské přehrady a v okolí lesů. Letošní zima se sněhem a mrazy přitom klíšťatům neublížila.

Hygienici na jihu Moravy evidují každým rokem desítky případů klíšťové encefalitidy, která postihuje centrální nervový systém, může způsobit obrnu, epilepsii nebo i smrt. V roce 2014 bylo v kraji 31 případů, o rok později 26 případů. V dřívějších letech ale zaznamenali i 50 nemocných. Mezi další nemoci, které klíšťata přenášejí, patří borelióza. „Je asi desetkrát častější než encefalitida. Nemá ale tak dramatický vývoj a riziko úmrtí,“ uvedla ředitelka sekce ochrany a podpory veřejného zdraví jihomoravské hygienické stanice Hana Pokorná. Borelióza způsobuje kloubní záněty nebo lehký třes rukou.

Na jihu Moravy znovu hrozí encefalitida (zdroj: ČT24)

Česká republika přitom patří dlouhodobě mezi země s nejvyšším počtem hlášených případů klíšťové encefalitidy. Loni tak výrazně přibylo lidí, kteří onemocněli chorobami přenášenými klíšťaty. Klíšťovou encefalitidu mělo 565 lidí, což je o 210 více než o rok dříve, lymskou boreliózu lékaři zaznamenali ve 4694 případech, což je meziroční nárůst o 1781.

Očkována je v Česku asi čtvrtina populace. Horší situace je jenom v Pobaltí a na Slovensku. V sousedním Rakousku je naočkováno na 90 procent obyvatel. Světová zdravotnická organizace doporučuje v oblastech s vysokým výskytem klíšťové encefalitidy, kam spadá i Česká republika, očkování všem věkovým kategoriím. Očkovat lze od 1 roku věku neomezeně, dokud je člověk schopen pohybu v přírodě, u řeky, na zahradě nebo v městské zeleni. Největší riziko závažných trvalých následků je ve věkové kategorii nad 60 let věku.

Vakcinace nespadá mezi povinná očkování a lidé si ji musí hradit sami. Cena jedné dávky běžné vakcíny se pohybuje kolem 800 korun.

  • Virové  onemocnění napadající mozek a mozkové blány
  • Nemoc může mít podobu jen lehkých bolestí hlavy a zvýšené teploty, hrozí ale i těžký průběh spojený s prudkými bolestmi hlavy, vysokými horečkami, dezorientací, poruchami motorické koordinace, ztuhnutím šíje atd. Při těžkém průběhu může dojít k úmrtí nebo k dlouhodobějším či doživotním následkům v podobě ochrnutí, poruchám soustředění, snížení intelektuálního výkonu.
  • Hlavní přenos se odehrává prostřednictvím infikovaných klíšťat. Relativně účinnou prevencí je očkování.