Zima je zpět. Nečekali ji řidiči ani silničáři, sypače už byly v letním

Události v regionech: Sníh způsobil dopravní komplikace (zdroj: ČT24)

Množství dopravních nehod a především nepříjemných situací zažili po Velikonocích řidiči, kteří nepočítali s tím, že by se ještě mohlo vrátit zimní počasí. Právě to se stalo, a nejen na horách. Sníh tak zaskočil řidiče, kteří již dávno přezuli na letní pneumatiky, i silničáře, kteří měli na letní provoz připravené sypače. Večer jsou největší potíže v dopravě hlášeny ze Šumperska a Jesenicka – v dalších dnech přitom ještě přituhne.

Zákonodárci před šesti lety zavedli povinnost mít na autě zimní pneumatiky, pokud to vyžaduje počasí. Povinnost však ohraničili počátkem listopadu a koncem března. Kdo tedy nyní klouže na zasněžených silnicích v letní „obuvi“, klouže zcela legálně. Nic to však nemění na tom, že horské silnice přes noc bez ohledu na zákon zasypal sníh a v dalších dnech nejspíše bude ještě hůře.

Celý den sněží v Jeseníkách a sněžení bude pokračovat i během noci a ve středu. Ve Slezsku a na severu Moravy do čtvrtečního rána napadne i v nižších polohách až 20 centimetrů sněhu, na horách 30 a v Jeseníkách ojediněle i 40 centimetrů.

  • Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahy na silný vítr a sněhové jazyky.
  • Platí pro Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský kraj Kraj Vysočina, pouze na silný vítr pak i pro Jihomoravský kraj.
  • Výstraha na silný vítr platí do středečního večera, na jazyky až do čtvrtečního rána.
  • Karlovarském Plzeňském kraji hrozí, že se přes noc bude tvořit náledí.

Olomoucký kraj

Husté sněžení ve středu večer výrazně komplikuje dopravu na Jesenicku a Šumpersku, kde během pár hodin napadlo několik centimetrů sněhu. Kvůli uvázlým automobilům byl omezen provoz na několika silnicích.

„Doprava momentálně stojí na silnici 369 v Ramzové, kde je v příkopu náš sypač,“ uvedl dispečer jesenické správy silnic. Kvůli ledovce pak byla tato silnice uzavřena v desetikilometrovém úseku mezi obcemi Branná na Šumpersku a Lipová-lázně na Jesenicku: dopravu tam řídí policie.

Na ledovku by si měli dát řidiči pozor také na silnicích v okolí Zlatých Hor na Jesenicku. Problémy jsou kvůli hustému sněžení na důležité silnici přes Červenohorské sedlo. „Komplikace máme hlášeny hlavně z jesenické strany. Před chvílí volal kolega, že tam uvázl náklaďák,“ uvedl dispečer.

Provoz je podle dispečera omezen i na silnici přes Vidly, kde ve sněhu uvázl osobní automobil. „Komplikace v dopravě jsou na silnici přes Petrovy boudy a Na Pomezí, kde na silnici I/60 stojí tři kamiony,“ upozornil dispečer.

V hornatých částech Olomouckého kraje působilo počasí problémy už od rána. Na Červenohorském sedle či v Rejvízu napadlo několik centimetrů mokrého sněhu. Do práce se tak musely vrátit sypače, které přitom silničáři již připravovali na letní provoz.

KARLOVARSKÝ KRAJ

V Karlovarském kraji vydatně sněžilo již v úterý, ráno bylo bílo téměř všude. Již během velikonočních svátků několikrát sněžilo na horách, ale povelikonoční ráno zbělely i nižší polohy. Zimní počasí zaskočilo řidiče i na dálnici D6 mezi Karlovými Vary a Chebem a na silnici I/6, která vede z krajského města směrem na Prahu.

Zasněžená silnice v Hranicích v Čechách (asi 580 m n. m.)
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Josef Levý

Na silnici I/6 se stala vážná nehoda, kde u Bochova havarovalo osobní auto, vyjelo ze silnice a jeden člověk utrpěl při nehodě zranění. Podle krajské policejní mluvčí Zuzany Týřové se nehoda stala „zřejmě vlivem povětrnostních podmínek“.

Během dopoledne se situace zlepšila, v nižších polohách sníh roztál, ale v Krušných horách zůstávala zima. I před polednem upozorňovali silničáři například na Božím Daru na sněžení. Od 21 hodin do středečního rána pak bude pro Karlovarský a také Plzeňský kraj platit výstraha na náledí. 

OSTATNÍ KRAJE

Podmínky, které ráno zavládly v západní části Čech, byly výjimečné tím, že sníh napadl i v nižších polohách. Sněžilo také na dalších místech v republice, kde ale byli řidiči v podhůří v bezpečí, střet jejich pneumatik se sněhem hrozil až na horách.

V Královéhradeckém kraji varovali silničáři před zasněženými silnicemi v Krkonoších, kde je obtížně sjízdná cesta do Horní Malé Úpy, či přes hřeben Orlických hor. „Například na Šerlichu leží zhruba pět centimetrů sněhu, postupně provádíme zimní údržbu,“ poznamenal technický náměstek královéhradeckých silničářů Přemysl Noháček. Dodal, že problémy nekončí, ve středu by mohl sníh zůstávat i v nižších polohách.

V sousedním Libereckém kraji bylo na případnou kalamitu připraveno asi dvacet sypačů, což je třetina celkového počtu, vyčíslil generální ředitel společnosti Silnice LK Petr Šén. „Některé sypače jsme v posledních dnech ještě přestavovali zpět na zimní údržbu,“ dodal.

Jihočeském Plzeňském kraji se nový sníh objevil především na Šumavě. Silničáři až před polednem protáhli například silnici mezi Modravou a Kvildou, kde uvázlo nákladní auto. Na cestě leželo asi deset centimetrů sněhu. Několik nehod se potom stalo na silnici I/27 mezi Klatovy a Železnou Rudou, kde auta projíždějí srdcem Šumavy až v kilometrové výšce. „Když jsem se chtěl rozjet, už to nešlo. Všichni odjeli, já tu zůstal a nakonec mě to stáhlo do škarpy,“ popsal řidič jednoho z havarovaných aut. 

Silnice na Rejvízu
Zdroj: Facebook Počasí ČT/Michal Zajonc

Ve Moravskoslezském Zlínském kraji mohli mít problémy ti řidiči, kteří vyrazili na letních pneumatikách přes Beskydy. Silničáři museli vypravit sypače k Bílé a na silnici I/35 k Bumbálce. Zatímco v Moravskoslezském kraji museli silničáři přestavovat techniku zpět na zimní provoz, jednatel Správy a údržby silnic Valašska Jaromír Kořistka ujistil, že dubnové sněžení není na horách Valašska výjimečné. „Pamatuji si, že jsme před lety vyjížděli i prvního května,“ poznamenal.

Zimě se v dubnu zalíbilo, zůstane

Problémy, které se obvykle objevují spíše v lednu, hrozí i v následujících dnech. Nejenže se neoteplí, ale navíc se může sníh objevit i v nižších polohách na více místech. V noci na středu klesnou teploty až k minus 3 stupňům Celsia a sněhové přeháňky nebo sněžení očekávají meteorologové přes den na většině území, zejména však ve Slezsku a severní části Moravy. V dalších dnech se pozvolna oteplí až na 8 až 12 stupňů v pátek, v noci však bude stále mrznout.

Výhled počasí
Zdroj: Facebook Počasí ČT

Ještě ve středu a ve čtvrtek bude foukat, proto tam, kde napadne a zůstane ležet sníh, bude nadále trvat hrozba sněhových jazyků nebo i závějí.