Odborník radí, jak oživovat psa. Stokrát za minutu stlačte hrudník

Jak probíhá resuscitace psa? (zdroj: ČT24)

O přežití psa po zástavě srdce rozhodují vteřiny. Nebo jejich zlomky. Podle odborníka, psího záchranáře Lubomíra Hajného, je postup resuscitace podobný jako u člověka. Provádí se takzvané dýchání z úst do tlamy a současně probíhá masáž srdce.

S resuscitací začínají psí záchranáři ve chvíli, kdy zvíře leží bezvládně na zemi a nedýchá. Zvíře je nutné nejprve prohlédnout a případně vyčistit tlamu, vytáhnout zapadlý jazyk. „Pejska dáme na pravý bok,“ popsal Lubomír Hajný, který doporučuje ihned poté zahájit masáž srdce.

„S propnutými lokty přiložíme na hrudník dlaně a ve frekvenci 100krát za minutu ho stlačujeme,“ dodal. Postup vyžaduje asistenci druhého záchranáře. Po každém desátém zmáčknutí hrudníku totiž druhý záchranář vdechne vzduch přes čenich do psí tlamy.

Vše se opakuje tak dlouho, dokud se zvířeti neobnoví základní životní funkce. Majitelé ještě při probíhající resuscitaci zvířete mají volat veterinárního lékaře.

Je dobré mít několik kontaktů na veterináře. Nemusíte se dovolat prvnímu, takže mějte minimálně dva, tři.
Jakub Nowak
veterinář

Například na Frýdecko-Místecku se tímto způsobem podaří zachránit přibližně deset psů ročně. Psí záchranáře volají nejčastěji hasiči, kteří zasahují u autonehod. Nebezpečné pro psy jsou podle odborníků výlety k silnici či k železnici.

Česko - národ pejskařů

Češi jsou národem pejskařů. Českomoravská kynologická unie coby největší chovatelská organizace ročně zapíše zhruba 40 000 nově narozených štěňat. V přepočtu na počet obyvatel řadí toto číslo Českou republiku na čtvrté místo v Evropě. „Před námi jsou severské státy, tam je ale daleko menší podíl psů bez průkazu původu,“ podotkla již dříve Vladimíra Tichá z kynologické unie. Podle odhadů kynologických organizací se počet psů v Česku pohybuje mezi dvěma a třemi miliony.

Loni majitelé psů a koček utratili za krmivo pro své mazlíčky 4,8 miliardy korun, meziročně o pět procent víc. Nejvíce roste prodej tzv. mokrého krmiva (například konzervy), klesá naopak odbyt suchých krmiv pro psy. Vyplývá to z údajů společnosti Nielsen. Z chovatelských potřeb nyní nejvíc roste poptávka po antiparazitikách. Letošním trendem jsou vozíky za kolo pro psy.

S jarem roste zájem o antiparazitika, jako jsou různé obojky proti klíšťatům, tablety atd. „Právě ta patří právě teď ke zboží, které se začíná vyhledávat. Oproti předchozím týdnům o čtvrtinu více. Hitem mezi pejskaři jsou letos vozíky za kolo pro psy. Oblíbené jsou různé cestovní sady pro psy a také elektrické obojky,“ uvedla obsahová manažerka srovnávače cen Heureka.cz Alexandra Čermáková.

Nejvíce krmiv pro domácí zvířata Češi nakoupí v hypermarketech - 45 procent. Roste ale prodej krmiv a chovatelské potřeby on-line. Internetové prodeje podle ředitele sítě Pet Center Dalimila Čecha rostly loni šestý rok za sebou o desítky procent, přesto tvoří klasický prodej 80 procent tržeb firmy.