Ochranka nákupního centra v nebezpečí. Specialisté její členy učí, jak se účinně bránit

Napadení bezpečnostní služby (zdroj: ČT24)

Osoby pod vlivem návykových látek často stojí za útoky na pracovníky bezpečnostní služby v ostravském obchodním centru Forum Nová Karolina. „Měsíčně se stane zhruba deset podobných situací, trend má mírně stoupající tendenci,“ zjistila redaktorka České televize Martina Koziolová.

„Vykazovali jsme člověka v podnapilém stavu. Vše bylo správně, až na to, že na nás vytáhl nůž,“ popsal jednu ze svých zkušeností vedoucí pracovníků ostrahy Martin Rajnoch, který obchodní centrum hlídá spolu s dalšími kolegy a několika tajnými detektivy.

Odborníci na bezpečnost proto v dubnu pracovníky ostrahy učili, jak se chovat k agresivnímu zákazníkovi a jak se vyhnout násilí.

Základním cílem bezpečnostní služby by mělo být to, aby její zástupci v pořádku odešli domů po práci. To je alfou a omegou všeho.
Eduard Krainer
školitel bezpečnosti

Okresní soud v Ostravě však řešil také případ dvaatřicetiletého právníka, který je už více než rok v kómatu. V obchodním centru v areálu Fórum Nová Karolina údajně nezaplatil v jedné z prodejen rychlého občerstvení. Zaměstnanci podniku na něj přivolali ochranku. Zástupce bezpečnostní služby ho podle obžaloby zbil do bezvědomí

Právník je po zásahu ochranky v kómatu (zdroj: ČT24)

Na agresivitu si stěžují státní zaměstnanci

Na rostoucí agresivitu lidí kromě bezpečnostních služeb upozorňují také úředníci, často ti z úřadů práce. Měsíčně zde evidují přes třicet útoků - hlavně od klientů, kteří chtějí sociální dávky. Nejčastěji jde právě o slovní výhrůžky nebo ničení věcí. 

Od tohoto léta bude urážka policisty nebo úředníka přestupkem proti veřejnému pořádku. Hrozit za ni bude pokuta až deset tisíc korun. Zákon schválil parlament a podpis už připojil i prezident. 

Například loni proškolili městští strážníci na sto zaměstnanců opavského úřadu práce. Učili je mimo jiné, jak se bránit fyzickým útokům.

Opavští úředníci berou kurzy sebeobrany (zdroj: ČT24)