OKD příští rok nejspíš uzavře doly Darkov a Lazy. Propustí další zaměstnance

Vedení OKD předpokládá, že se příští rok zavřou doly Darkov a Lazy. Vyplývá to z reorganizačního plánu. Očekává se výrazné snížení počtu zaměstnanců.

Reorganizační plán předalo vedení firmy, která je od loňska v úpadku, Krajskému soudu v Ostravě. Celý svazek má bezmála 2200 stran. Reorganizační plán budou schvalovat věřitelé a soud.

„Vedle střednědobého plánu dalšího provozování společnosti v nadcházejících letech, reorganizační plán zejména obsahuje způsob provedení reorganizace, strategického investora a míru uspokojení věřitelů,“ sdělil již dříve mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

OKD jako dlužník v reorganizačním plánu uvádí, že produkce jednotlivých důlních závodů a časový plán jejich útlumu budou konzultovány s investorem.

„Přestože má dlužník za to, že je žádoucí, aby důlní závody byly postupně uzavírány dle harmonogramu předloženého věřitelům na schůzi věřitelů svolané za účelem rozhodnutí o povolení reorganizace (tj. Darkov v roce 2018, Lazy v roce 2018, ČSA v roce 2021 a ČSM v roce 2023), nelze vyloučit, že investor bude mít jinou preferenci,“ uvedli za OKD v reorganizačním plánu členové představenstva Jan Solich, Antonín Klimša a Michal Kuča.

OKD se dostalo do úpadku kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé pak firmě povolili reorganizaci. Pro její úspěch bylo klíčové nalezení strategického partnera, který by se postaral o další provoz dolů i jejich postupný útlum. Žádného soukromého investora ale firma nenašla, a tak minulý týden uzavřela smlouvu se státní společností Prisko, v níž vykonává vlastnická práva ministerstvo financí.

V OKD nyní i s dodavatelskými firmami pracuje přes 10 tisíc lidí. V posledních měsících provedla firma řadu úsporných opatření, jedním z hlavních bylo na konci března uzavření ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Postupně by se měly zavírat i další doly, jako poslední zřejmě Důl ČSM v roce 2023.