Brněnští politici se distancují od průvodce, který naštval okolí Brna

Brněnští zastupitelé se distancovali od urážlivých výroků o okolních obcích v průvodci To je Brno. Politici dnes také schválili usnesení, podle kterého má rada vyvodit příslušné personální kroky vůči ředitelce Městského informačního centra města Brna (TIC) Janě Janulíkové. Její odvolání ale vedení města zatím neplánuje.

Průvodce To je Brno naštval starosty měst a obcí v okolí Brna, kterým se nelíbil ironický popis jejich sídel. Ten napsal sociolog Stanislav Biler. Biler totiž Kuřim charakterizoval jako specifickou variaci pracovního tábora, jehož dominantou je silniční průtah městem, Blansko je podle něj město, kde na člověka padne nicota, deprese a prázdnota a Rousínov je dle jeho názoru zajímavý pouze sídlem výrobce hracích automatů. To ale vyvolalo ostrou reakci starostů měst.

Zastupitelé v Brně dnes na návrh sociálních demokratů schválili usnesení, podle kterého se distancují od urážlivých výroků o okolních obcích. Sociální demokraté požadovali také potrestání šéfky TIC Janulíkové.

Zvednutý prst zastupitelů

„Není to návrh, aby se odvolala, ale navrhuji, aby se tím rada zabývala a přijala konkrétní opatření. Je to minimálně na povytažené obočí a zvednutý prst,“ řekl zastupitel Jiří Oliva.  Komunisté navrhovali úplné stažení průvodce z prodeje, to ale neprošlo.

Zastupitelé se distancovali od průvodce (zdroj: ČT24)

Primátor Petr Vokřál řekl, že odvolání Janulíkové není namístě. Označil ji za schopnou ředitelku, pod jejímž vedením se organizace rozpohybovala. Rada ale podle Vokřála projedná kárná opatření. Bližší formu nechtěl primátor sdělit.

Vokřál už dříve označil publikaci za vydařenou, nicméně část o okolí města byla podle něj nešťastná. Janulíková uvedla, že rozhodnutí zastupitelů chápe. „Nejsem překvapená. Cítím podporu vedení, vyříkali jsme si to a přijali jsme do budoucnosti opatření, abychom takové věci více konzultovali,“ uvedla Jana Janulíková.

Chyby v anglickém překladu

Průvodce To je Brno byl natištěný v 3000 kusech a už je skoro vyprodaný. Janulíková řekla, že vydělal asi 80 000 korun, které TIC použije na propagaci města. Brno chystá dotisk, v němž dá prostor i dotčeným obcím. V průvodci jsou navíc podle zjištění České televize chyby.

Chyby v průvodci To je Brno (zdroj: ČT24)