Ohňostroje, hody, Kiss nebo majáles. Noční klid v Brně smí rušit 53 akcí

Brněnští zastupitelé schválili novou vyhlášku o nočním klidu. V ní je 53 akcí, které dostaly výjimku a mohou se konat i po dvaadvacáté hodině. Jde například o hody v několika městských částech, burčákové slavnosti, ohňostroje, majáles nebo koncert skupiny Kiss na brněnském výstavišti.

Město novou vyhláškou reagovalo na novelu zákona, podle níž musí obce ve vyhlášce zveřejňovat seznam akcí s výjimkami, díky kterým lze noční klid porušit. Dříve stačilo, aby o výjimkách pro pořadatele akcí rozhodoval správní orgán.

Pro vyhlášku i s výjimkami hlasovalo 42 zastupitelů, nikdo nebyl proti a tři se zdrželi. Noční klid je na celém území České republiky od 22 do 6 hodin. Loni v říjnu začala platit novela, která zahrnuje povinnost mít seznam akcí s výjimkou. Do té doby mohly obce zkracovat noční klid při koncertech, oslavách nebo jiných programech vlastním rozhodnutím na základě podaných žádostí. Výjimek ale udělovaly příliš mnoho.

Za porušení zákona pokuta až 15 tisíc korun

Hlasité akce nelze podle novely zákona pořádat po 22:00, pokud nebudou uvedené ve vyhlášce. Za případné porušování nočního klidu je možné uložit například pokutu 10 tisíc korun. V případě opakování přestupku se tato pokuta může zvýšit na 15 tisíc korun. Jako další sankce lze uložit napomenutí, zákaz činnosti, propadnutí věci či zákaz pobytu.

Brno má 29 městských částí a 17 z nich využilo možnost stanovit výjimky. Týkají se například akcí jako „Čarodějáles“, Brněnský Majáles nebo ohňostrojů Ignis Brunensis, ale také pálení čarodějnic, hodů, festivalů a podobných programů. V textu vyhlášky je také vymezena noc z 31. prosince na 1. ledna, kdy není na celém území města stanovený noční klid.