Liberečtí zastupitelé za ANO chtějí novou koalici, tentokrát už bez Změny

Liberečtí zastupitelé zvolení za ANO chtějí v úterý zahájit jednání o nové koalici, ve které už by nebylo hnutí Změna. Ta totiž minulý týden v pátek vypověděla koaliční smlouvu, vadila jí hlavně osoba primátora Tibora Batthyányho (dříve ANO). Spory uvnitř koalice trvaly delší dobu a vyvrcholily loni v prosinci, kdy primátor s pomocí opozice odvolal Karolínu Hrbkovou (Změna) z vedení města, aniž to předtím s koaličním partnerem konzultoval.

Pod Ještědem vládla v posledních měsících poněkud zvláštní koalice. Původně ji tvořili zastupitelé hnutí ANO a Změna pro Liberec. ANO sice mělo primátora – Tibora Batthyányho – Změna ale měla více křesel v radě. Několik bodů tak v radě prošlo jen jejími hlasy, navzdory nesouhlasu ANO. V prosinci loňského roku navíc ANO všechny liberecké zastupitele včetně primátora vyloučilo.

Pnutí uvnitř liberecké koalice nakonec vyvrcholilo minulý týden v pátek, když Změna vypověděla koaliční smlouvu. Vadilo jí, že někteří členové ex-ANO v zastupitelstvu nehlasovali pro materiály schválené v radě. Hlavním důvodem k vypovězení prý ale bylo chování primátora Batthyányho. Hnutí v něj prý ztratilo důvěru, nadto ho považuje za nekompetentního pro výkon funkce.

Batthyány podle svých slov krok koaličního partnera očekával. „Pro nás je to jasný signál, že musíme jednat s dalšími stranami o budoucnosti města a vedení,“ uvedl Batthyány s tím, že po víkendu začnou bývalí zastupitelé za ANO řešit širší koalici.

„Klub se jednomyslně usmyslel na tom, že budeme preferovat a hledat cestu, jak poskládat koalici bez účasti Změny. Pro kolegy jsou jejich praktiky nadále nepřijatelné a stejně tak i jejich kádrování,“ řekl Batthyány.

Změna si dovede další fungování s ex-ANO představit, chce ale koalici složenou z více než dvou stran. Navíc za nepřijatelné považuje, aby nadále byl Batthyány primátorem, sdělil lídr Změny Jan Korytář. „Nechceme dělat dál ze sebe pitomce,“ řekl Korytář v pátek po vypovězení koaliční smlouvy. Jednání ze strany Změny o vytvoření nové koalice podle něj zatím nijak nepokročilo.

Bez Změny nebo ANO nelze početně jinou koalici sestavit. Kvůli osobním averzím a velké roztříštěnosti stran ale bude složité najít jiné řešení. Ve volbách do zastupitelstva uspělo v Liberci na podzim 2014 sedm z 15 kandidátek. Změna pro Liberec získala 12 mandátů, druhé ANO devět a třetí Starostové mají osm zastupitelů. ČSSD získala čtyři křesla a po dvou mají komunisté, TOP 09 a ODS.

Podle primátora přicházejí v úvahu tři možnosti, buď novou koalici vytvoří jeho klub nebo Změna, anebo bude trvat současná agónie. Na posty v devítičlenné radě města totiž nikdo nerezignoval. Většinu pěti hlasů tam má Změna. Primátor si už ale nechal na minulém jednání zastupitelstva zrušit platnost některých usnesení rady, které byly schváleny právě jen hlasy Změny a s nimiž nesouhlasil.