Ústecké zastupitelstvo odmítlo odkoupit 50 % prvoligového hokejového klubu

Ústečtí zastupitelé neschválili odkup 50% podílu v ústeckém hokejovém klubu. Společnost Palírna U Zeleného stromu nabízela svůj podíl městu za 7,2 milionu korun. Polovinu zdaněného příjmu, tedy více než tři miliony korun, přitom chtěla do klubu ihned vložit zpátky objednáním další reklamy. Náměstek primátorky má ale s firmou ještě jednat.

Odkoupení podílu nejprve odmítla sportovní komise rady města, následně i sami radní a v pondělí zastupitelé. Pro odmítnutí nabídky hlasovalo 23 z 25 přítomných. Radnici podle náměstka primátorky Jiřího Madara (UFO) nabídka na odkoupení podílu překvapila. Právě on má podle usnesení zastupitelstva s likérkou dále jednat.

„Vzhledem k předchozím rozhodnutím komise i vedení města pro nás toto rozhodnutí není překvapením, očekávali jsme ho. Budeme se i nadále snažit najít cestu pro dlouhodobou stabilizaci ledního hokeje v Ústí nad Labem,“ uvedl mluvčí společnosti Palírna U Zeleného stromu Martin Jonáš.

Ústečtí zastupitelé už v lednu schválili dotaci 4,6 milionu korun pro hokejový klub mimo takzvaný režim de minimis, aby vůbec hokejisté dohráli sezonu. V součtu tak letos prvoligový hokej dostane od města pět milionů. Peníze ale stačí jen do konce této sezony, tedy do dubna. Klub nicméně pracuje s fiskálním rokem, který začíná 1. května a končí 30. dubna. S dotacemi od města tak počítá až v průběhu ledna 2018. 

„Z našeho pohledu jde bohužel o další prodlužování nejistoty ohledně zajištění dlouhodobého stabilního fungování ústeckého hokeje a role města v něm,“ uvedl před měsícem ředitel likérky Pavel Kadlec.

Proto chtěla firma svůj podíl městu odprodat s tím, že pokud radnice podíl za cenu stanovenou posudkem koupí, ihned si v klubu za více než tři miliony objedná další reklamu.

Peníze od města tvoří třetinu hokejového rozpočtu

Podle pravidel veřejné podpory de minimis mohou města podporovat profesionální kluby částkou 200 tisíc eur (zhruba 5,4 mil. korun) během tří let. Jenže tuto podporu už má klub vyčerpanou. Radnice proto musí hledat způsob, jak klubu poslat peníze pro příští sezonu. Peníze od města přitom tvoří asi třetinu rozpočtu.

Kromě prvoligového hokeje má takovou podporu od města vyčerpanou i zdejší fotbalový klub. Jenže zatímco druholigový fotbalový klub je akciovou společností, jejímž jediným akcionářem je město, tak hokejový Slovan funguje pod hlavičkou společnosti s ručením omezeným a město v ní teď nemá žádný podíl.

Předchozí akciová společnost, pod kterou klub spadal, skončila v konkurzu a podle veřejně dostupných údajů po ní zůstaly dluhy ve výši zhruba 30 milionů korun.