Chátrajících budov v centru Prahy se ujala Karlova univerzita, v budoucnu tam bude kampus

V pondělí odstartoval Týden diverzity (zdroj: ČT24)

Rozsáhlý komplex dosud prázdných a chátrajících budov v pražské Hybernské ulici se v pondělí poprvé otevírá veřejnosti. Filozofická fakulta Univerzity Karlovy tam ve spolupráci s magistrátem představuje multifunkční prostor, který má sdružovat kreativní studenty, akademiky či umělce a též sloužit obyvatelům a návštěvníkům hlavního města. V pondělí tam odstartoval Týden diverzity, který láká na téměř stovku akcí.

Magistrát zatím půjčil sedm prázdných domů v Hybernské ulici fakultě na šest měsíců. Poté se fungování kampusu vyhodnotí. Proděkan FF UK Pavel Sitek předpokládá, že se spolupráce s magistrátem osvědčí a projekt bude dál pokračovat. V horizontu šesti let by potom snad budovy mohly být zrekonstruovány.

„V budoucnu si představujeme, že do šesti let tu bude moderní infrastruktura, ve které bude sedět unikátní společenství, které dosud ve městě neexistuje,“ dodal proděkan.

Měly by zde být prostory pro výzkum zaměřený na strategický rozvoj Prahy, její infrastruktury a kulturního života, univerzitní vzdělávací programy pro základní a střední školy či Univerzitu třetího věku, určenou seniorům.

Univerzita a magistrát budou jednat o dlouhodobější spolupráci (zdroj: ČT24)

Domy v Hybernské ulici jsou dlouhodobě nevyužívané

Prostory v Hybernské byly dlouhodobě nevyužity a město pro ně hledalo uplatnění. Univerzita Karlova zase dlouhodobě hledala způsoby, jak centrum oživit a přinést do něj kreativní potenciál svých studentů a akademiků.

Podle Sitka je projekt Kampus Hybernská moc velký na to, aby se realizoval najednou. „Opravit takto velký dům trvá dlouhou dobu. Vytvořit společenství tak, aby odpovídalo nějakým představám, trvá taky dlouhou dobu,“ řekl. Společně s proděkanem FF UK Janem Bičovským a architektem Krištofem Hanzlíkem se proto domluvili s magistrátem nejdříve na vytvoření projektu Hybernská ožívá.

Ten má přichystat podmínky pro rozvoj Kampusu Hybernská tím, že začne vytvářet komunitu z akademiků, studentů, neziskových a občanských iniciativ, různých kulturních institutů nebo turistických organizací. Univerzita tak chce přispět ke zlepšení života ve městě.

Týden diverzity láká na videomapping či únikové hry

V pondělí odstartoval čtyřdenní Týden diverzity, který potrvá v zadní části prázdného komplexu budov do čtvrtka. Jeho tématem bude Město a emoce a nabídne bezmála stovku akcí. Kromě workshopů a výstav připravili organizátoři videomapping, únikové hry, filmové projekce a koncerty. Vstup na všechny akce je zdarma. Celý program a další informace o festivalu jsou na webu nebo na Facebooku.