Jednání o smíru se odkládá, jihočeská koalice vydrží nejméně do pondělí

Krajská koalice na jihu Čech, ve které se vyostřují spory mezi sociálními demokraty a ANO, vydrží nejméně přes víkend. Smírčí řízení koaličních stran, které se z podnětu ANO mělo konat v pátek večer, totiž proběhne až v pondělí, protože zástupci vládnoucích uskupení nebyli schopní sladit své pracovní programy.

ANO vedené Radkou Maxovou obvinilo ČSSD hejtmana Jiřího Zimolu z porušení koaliční smlouvy, protože sociální demokraté prý opakovaně nechtěli jednat o otázce vedení společnosti Jihočeské nemocnice. Sociální demokraté i Jihočeši 2012 tvrdí, že koaliční dohodu neporušili.

Kvůli Jihočeským nemocnicím kritizuje sociální demokraty hnutí ANO společně s opozicí. Tvrdí, že členové představenstva holdingu i dceřiných organizací berou příliš vysoké platy. Kritizují hlavně předsedu představenstva společnosti Jihočeské nemocnice Martina Bláhu, jenž zároveň vede i sedm nemocnic. Opoziční strany uvedly, že Bláhův roční příjem z těchto funkcí činí 7,2 milionu korun.

ANO chtělo otázku řešit na čtvrteční krajské radě. S tím však nesouhlasila ČSSD ani Jihočeši 2012. „Byla tím porušena koaliční dohoda,“ řekla Maxová. Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) kontroval, že se koalice na pondělním jednání domluvila, že otázku nemocnic bude řešit až po auditu společnosti.

Zimola: ANO koalici destabilizuje

„Mrzí nás, že hnutí ANO předkládáním nových a nových požadavků nedodržuje dohodu koaličních stran z pondělí, čím nepřispívá ke konstruktivnímu řešení a pokračování společné koalice a spíše ji destabilizuje,“ uvedl Zimola.

Opoziční zastupitelé ODS, KDU-ČSL a koalice Pro Jižní Čechy se domnívají, že vedení kraje vyvádí z nemocnic peníze. Kritizují i to, že Bláha na svém pozemku v Lipně nad Vltavou nechá pro Zimolu stavět rekreační dům. Hejtman v minulosti obvinění z jakýchkoliv nekalých praktik odmítl a řekl, že platby za dům může doložit.

Pokud se po víkendu smír najít nepodaří, chce ANO podpořit svolání mimořádného zastupitelstva, o které usiluje výše zmíněná opozice. Zde by pak mohlo dojít k finálnímu pádu Zimolovy třetí krajské vlády, protože ANO může s opozicí vytvořit nadpoloviční blok – a Maxová už avizovala, že by tématem zastupitelstva byla otázka dalšího složení koalice.