Ústavní soud: Rodiče mají nárok na informace o vyšetřování smrti dítěte

Ústavní soud se zastal rodičů, kteří se marně domáhali informací z trestního spisu vedeného v případu vyšetřování smrti jejich dítěte. Soudci dnes rozhodli, že policisté i státní zastupci tím, že nechtěli dát spis rodičům k dispozici, porušili jejich právo na ochranu rodičovství a rodiny.

Týden staré dítě zemřelo v roce 2014. Rodiče s ním byli kvůli zdravotním problémům ve Fakultní nemocnici v Brně. Podle lékařky bylo ale dítě pouze dehydrované, jiné vážné zdravotní potíže neodhalila. Rodiče se proto rozhodli i přes návrhy zdravotníků na hospitalizaci vrátit domů. O den později se však stav novorozence rapidně zhoršil. Rodiče s ním znovu odjeli do nemocnice, kde už však lékaři nedokázali dítě zachránit. Příčinou smrti byla pozdní novorozenecká sepse. Trestní stíhání bylo nakonec zrušeno, policie případ odložila.

Rodiče v květnu 2015 podali žádost o to, aby mohli nahlédnout do spisu s tím, že chtěli znát podrobnosti z vyšetřování smrti syna. Policie jim to neumožnila s tím, že v době vyšetřování případu byli vedeni jako podezřelí. Ti podle zákona nemají nárok na informace ze spisu. Stížnost rodičů odmítli také státní zástupci.

Rodiče mohou vždy nahlížet do spisu

Senát Ústavního soudu vedený soudcem Jaroslavem Fenykem ale rozhodl, že v době, kdy chtěli rodiče nahlédnout do spisu, už nebyli obviněni. A to, že o nahlédnutí do spisu požádali právě jako rodiče, je podle soudců zásadní. „Vztah mezi rodiči a dětmi totiž podléhá zvláštní právní ochraně, nacházející své vyjádření na mnoha místech právního řádu (občanský zákoník, Listina základních práv a svobod) i v mezinárodním právu veřejném (Mezinárodní pakt o občanských a politických právech, Úmluva o právech dítěte),“ rozhodli soudci.

A pokud tedy rodiče požádali o nahlédnutí do spisu, měli na to nárok. Soudci také odmítli argumentaci policie, podle které mohli rodiče získat informace na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. „Rodiče mají vždy právo nahlížet do spisu, který se týká úmrtí jejich potomka,“ řekl soudce zpravodaj Jaroslav Fenyk.