Jarní úklid na českých řekách. Dobrovolníci vyčistí stovky kilometrů toků

Události: Čištění Vltavy (zdroj: ČT24)

Začíná velký jarní úklid na českých vodních tocích. Dobrovolníci a zástupci jednotlivých povodí během víkendu začnou čistit břehy řek od odpadů, které zde zanechal loňský rok a zima. Jen na Sázavě má jít o úklid na délce dvou set kilometrů.

Sobota je jedním z hlavních dnů v akci Ukliďme svět, na kterou by organizátoři rádi nalákali až sto tisíc dobrovolníků. Zatím se k akci přihlásilo 1700 organizací i jednotlivců. Nahlášeno je například 300 školních akcí a 450 obecních. Ochránci přírody nyní pořadatelům rozesílají tisíc balíků s rukavicemi, pytli a také s reflexními vestami pro práci u silnic, řekl již dříve ředitel kanceláře Českého svazu ochránců přírody Petr Stýblo.

Pokud jde o úklid řek, ministerstvo zemědělství ve speciální mapě nabízí kontakty na místní organizátory akcí, kterých proběhne zhruba šedesát. „Připravili jsme geoinformační portál, aby měl každý občan, který bude chtít, možnost se jednoduše zapojit,“ řekl šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Břehy Sázavy, kterých se úklidová akce dotkne nejvýrazněji, by měly být uklizené prakticky celé. „Začíná se u pramene nad Žďárem nad Sázavou a končí se u soutoku s Vltavou,“ řekl předseda středočeského Krajského sdružení Národní sítě Místních akčních skupin Václav Pošmurný. Podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly akce vyjde celorepublikově na několik set tisíc korun.